Heréik jellegzetes formája „buktatta le” Michelangelo alkotásait

Michelangelo két fennmaradt bronzszobrát sikerült azonosítania egy nemzetközi kutatócsoportnak az itáliai reneszánsz mester jellegzetes stílusa alapján.

Már több mint száz éve ismerték a két szobrot, csak másnak tulajdonították, viszont most, négy évnyi kutatómunka után kiderült, hogy nagy valószínűséggel a híres mester, Michelangelo Buonarotti munkája a két alkotás. Ami egyrészt azért érdekes, mert így ez a két szobor a reneszánsz mester egyedül fennmaradt bronzszobraiként vonulhat be a művészettörténetbe. Másrészt, és éppen az előzőkből következve hatalmasat ugorhat a szobrok amúgy sem alacsony ára. Legutóbb, még a Sotheby’s árverésén cseréltek gazdát. Akkor 2 millió fontért (nagyjából 730 millió forintért) cseréltek gazdát. Ha a kutatók bizonyítékait elfogadják, és hivatalosan is Michelangelónak tulajdonítják őket, értékük több száz millió fontra ugorhat.

A párducokon lovagló meztelen, izmos férfiakat ábrázoló szobrokkal kapcsolatban már a 19. században felmerült, hogy Michelangelo munkái lehetnek, ám ezzel az elmélettel már jó egy évszázada nem foglalkoztak a művészettörténészek, Willem Danielsz van Tetrode holland származású 16. századi szobrásznak tulajdonítva az alkotásokat. A szobrokkal 2014-ben kezdtek újra foglalkozni. Paul Joannides, a Cambridge-i Egyetem nyugalmazott professzora kezdett kutatni a témában, miután a franciaországi Montpellier-ben működő Musee Fabre gyűjteményében rátalált egy 16. századi rajzra. Michelangelo egyik tanítványa másolatokat készített mestere vázlataiból, és az egyik ilyen munka sarkában egy párducon lovagló izmos ifjú ábrája látható.

Hírdetés

A figura testtartása nagyon hasonlít a bronzalakok egyikének pózára, és a rajz is Michelangelo szoborterveinek stílusára utal. A Cambridge-i Egyetem szakértői által vezetett nemzetközi kutatócsoport összevetette a szobrokat Michelangelo más munkáival és megállapították, hogy a két mű anatómiailag és megformálásában is nagyon közel áll a mester 1500 és 1510 közötti munkáihoz.

A Rothschild-bronzokként ismert szobrokat Michelangelo feltehetően márvány remekműve, a Dávid után készítette, de még az előtt, hogy nekilátott volna a Sixtus-kápolna freskóihoz, amelyeket 1508. és 1512. között festett. A két bronzszobor férfi aktjainak jellegzetes izomzata is a szakértők segítségére volt az azonosításban. Victoria Avery, a Fitzwilliam Múzeum szakértője csütörtökön közleményben ismertette a kutatás eredményeit. Eszerint a két szobor 1505/1507 táján született, és felismerhetőek rajtuk a Michelangelo alkotásaira jellemző anatómiai jegyek.

A két férfi jellegzetes nyolcosztatú hasizomzata, anatómiailag hű szeméremszőrzete és heréi mind a mester munkáinak jellegzetességeit tükrözik. Avery 30 levelet is tanulmányozott, amelyeket a művész írt a családjához, amikor Bolognában II. Gyula pápa óriási bronzszobrán dolgozott. Ezekben a mester beszámol próbálkozásairól, kisebb bronzszobrokról, amelyekkel a feladatra felkészült. A levelekből az is kiderül, hogy a bronzszobrok elkészítésének minden fázisában részt vett, nemcsak a mintákat készítette el, hanem az öntőformákat is, és az öntvényeket is ő fejezte be. „Ezek a szobrok eredeti Michelangelo-munkák, alkotói géniusza teljében készítette őket, amikor minden erejével azon volt, hogy jelentősebb művésszé váljon, mint kortársai és minden téren megelőzze őket” – írta Avery.

A bronzszobrokról semmilyen írás nem maradt fenn 1878-ig, amikor a dokumentumok szerint a Rothschild család megvásárolta őket egy velencei nemesi családtól 250-300 ezer arany frankért. Jelenleg Londonban egy magángyűjteményben vannak, de várhatóan kölcsönadják majd őket kiállításokhoz szerte a világban. Michelangelo többi ismert bronzszobrát, köztük II. Gyula szobrát is beolvasztották, ágyút és fegyvereket készítettek belőlük a francia forradalom alatt.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »