Helyzetjelentés Aleppoból

Helyzetjelentés Aleppoból

Lassan de biztosan nyomulnak előre a kormányerők.

A Szíriai Arab Hadsereg átvette az ellenőrzést a Handarat kerület 16 ipari üzeme felett

A Szíriai Arab Hadsereg a Nemzetvédelmi Milícia, a Hezbollah és a Baath Dandárok támogatásával teljesen elfoglalta mind a 16 ipari üzemet, ami a Handarat kerület Al-Shahel negyedében találhatóak Aleppo városában. Ez a siker óriási sokkhatást gyakorolt az Iszlám Front (Dzsabhat Al-Iszlamija) terrorszervezet megmaradt martalócaira, akik a Handarat menekült tábor egyik végében ásták be magukat.

Aleppo városának Szulejmanijjeh negyedében az Iszlám Front fegyveresei nagy erejű tüzérségi eszközeikből (aknavetőkből és barkácsolt rakétaindító eszközeikből) lőtték a szomszédos, többségében örmények lakta körzetet; megsebesítve legalább egy tucat polgári személyt és lerombolva az örmény ortodox keresztény templom tetejét. A templomhoz van építve egy menedékház, ami szintén megrongálódott az Iszlám Front által indított bombázás során.

A Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Milícia folytatták offenzívájukat Burejdzs falutól délre az Iszlám Front fegyvereseit támadva a kőbányák közelében Aleppo városától észak-nyugatra. Tegnap a Hadsereg több vahabita fegyveressel végzett egy razzia során, amikor megsemmisítették a terroristák két terepjáróját és egy furgont, amivel ellátmányt szállítottak az Iszlám Front martalócainak.

 

A Szíriai Arab Hadsereg hadműveleteket indított az ISIS terrorszervezet ellen a várostól keletre

Kedden reggel a Szíriai Arab Hadsereg a Nemzetvédelmi Milícia és a Baath  Dandárok (Baath Brigades) támogatásával több rajtaütést hajtott végre Aleppo város Al-Amarijja kerületében a vahabita terrorszervezetek ellen, végezve az Iszlám Front (Dzsabhat Al-Iszlamija) 5 fegyveresével a Shejkh Szaid kerület nyugati felén lévő gazdaságoknál. A Hadsereg tűzszerészeinek legalább négy házilagosan készített robbanószerkezetet (IED) kellett hatástalanítani néhány gépjárműben a Shejkh Szaid és Al-Amarijja kerületek határán a műveletek kezdete óta.

Hírdetés

Első alkalommal a Menagh légi bázis megostromlása és eleste óta (a Kwejersz légi támaszpont felmentéséért vívott ütközet még tart) az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet közvetlen harcba került a Szíriai Arab Hadsereggel Aleppo tartomány földjén. A Szíriai Arab Hadsereg hadműveletekbe kezdett a Dzsabbul-tó közelében és Tal Isztabalban Al-Szafira térségében. A Hadsereg Al-Szafirától keletre zajló műveleteiben több ISIS terrorista meghalt, közöttük egy pakisztáni állampolgárságú fegyveres, akiknek személyazonosságát még nem hozták az Al-Masdar News hírújság tudomására.

Az Iszlám Front (vahabita terrorszervezetek szaúdi és katari támogatással létrehozott koalíciója Szíria kirablására) kötelékébe tartozó Harakat Ahrar Al-Sham (“Levante Felszabadításának Mozgalma”) terrorszervezet megkísérelte elfoglalni Tal-Malah kerületet a Handarat menekültábor közelében, azonban a támadásukat a Hadsereg és a libanoni ellenálló szervezet a Hezbollah harcosai visszaverték ma (12.30-án) kora reggel. Az Ahrar Al-Sham terrorszervezet támadásával összefüggésben a Szíriai Arab Hadsereg fokozta offenzíváját a Handarat táborban az egykori palesztin menekült tábor nyugati szélén maradt Iszlám Front fegyveresek ellen.

Az Szíriai Arab Hadsereg Aleppo tartományban elért sikereinek köszönhetően az elektromos áram és víz szolgáltatást a hatóságok helyreállították a tartományi székhellyel szomszédos legtöbb körzetben első alkalommal 2014 eleje óta. Egy Aleppo városában élő polgári forrásunk szerint még mindig van néhány környék a városon belül amelyekben nincs víz és elektromos áram szolgáltatás, de a műszakiak dolgoznak mindkét alapvető közmű javításán a megmaradt lakosság ellátása érdekében.

Az Al-Nuszra Front támadási kísérletét Al-Zahra ellen elfojtotta a Szíriai Arab Hadsereg

Az Al-Nuszra Front (Dzsabhat Al-Nuszra) terrorszervezet meglepetésszerű támadást kísérelt meg az Al-Zahra lakónegyedek ellen Aleppo nyugati részén, offenzívát indítva a Légierő Felderítő Szolgálatának stratégiai fontosságú épülete közelében. Azonban az Al-Nuszra Front rohamát sikerült elhárítani mielőtt az elérhette volna a Al-Zahra lakónegyedek védelmi vonalait, ezt a Szíriai Légierő felderítést végrehajtó gépei érték el Aleppo felett.

Egy szíriai katonai forrásunk közölte, hogy a Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Milícia (NDF) visszaverte az Al-Nuszra Front támadó kontingensét megközelítőleg egy kilométerre az Al-Zahra lakónegyedek főbejáratától, a támadók taktikai visszavonulását eredményezte észak-nyugat felé ettől a kiemelt fontos körzettől.

A forrás a továbbiakban közölte, hogy az Al-Nuszra Front terrorszervezet súlyos veszteségeket szenvedett az Al-Zahra lakónegyedek elleni akció közben, közöttük volt több külföldi fegyveres és a csecsen nemzetiségű harctéri parancsnok Abu Musztafa Al-Shishani. Legalább két tucat Al-Nuszra Front fegyveres hullott el a rövid ideig tartó offenzíva kísérlet során, miközben a Hadsereg és a Nemzetvédelmi Milícia hat tagja halt hősi halált (egy katona, öt milicista).

Al-Zahra-ban és Nubl-ben az Al-Nuszra Front eddig folyamatosan támadta a szektor keleti védelmi vonalát, ezeknél a kiemelten fontos fekvésű, többségében Shia (síta) lakosságú településeknél, Anadan közelében. Képtelenek voltak arra, hogy betörjenek a Hezbollah (libanoni ellenállás) és a Nemzetvédelmi Milícia állásain a keleti védvonalon, az Al-Nuszra Front visszavonult kelet felé annak érdekében, hogy elkerülje a Szíriai Légierő csapásai miatti nagyobb veszteségeket. Az Al-Nuszra terrorszervezet offenzívája Al-Zahra és Nubl ellen kudarcot vallott anélkül, hogy bármilyen haladást elért volna, mert a települések védelme áthatolhatatlannak bizonyult számukra.

Szíriai Arab Hadsereg


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »