Helsinkis csótányok dilemmája: inkább az MTI-t jelentik fel, de nem zárják ki, hogy a püspök "mégiscsak hazudott"

Helsinkis csótányok dilemmája: inkább az MTI-t jelentik fel, de nem zárják ki, hogy a püspök "mégiscsak hazudott"

Csuka Tamás szerint ő nem mondott olyat, hogy a Helsinki Bizottság gyufásdobozban csótányokat csempészett a váci fegyházba, hogy ezzel lejárassák a börtönt. A nyugalmazott református püspök az Indexnek azt mondta telefonon, hogy az MTI-ben megjelent tudósítás során „teljesen kiforgatták a szavait”.

Állítása szerint vasárnap délelőtt Kismaroson, a málenkij robot áldozataira tartott megemlékezésen azt mondta, hogy a dörzsölt és minden hájjal megkent elítéltek egymásnak adogatták a dobozba a poloskát meg a csótányt, amikor tudták, hogy jön a körülmények ellenőrzésére a Helsinki Bizottság, hogy eljátszhassák nekik, hogy itt milyen rosszak a körülmények.

Normális ember ilyesmire nem is gondol – szögezte le a kérdésre a lelkész, aki szerint a poloskákat zárkáról zárkára adták egymásnak a rabok. „Vannak poloskák a börtönben, ez tény, de sajnos a kórházban is vannak, és még hozzánk, a gyülekezeti házba is bejönnek.”

Hírdetés

Csuka hozzátette, ő a hétvégén elmondott beszédében éppen a Helsinki Bizottságot vette védelmébe, hogy „őket rázzák át vagy próbálják átrázni az elítéltek”. A lelkész megjegyezte, a rendezvényen jelen lévő gyülekezet tudja igazolni, amit elmondott, és úgy tudja, hogy a helyszínen felvétel is készült.

Közben a Váci Mérték Facebook-oldalára felkerült Csuka vonatkozó gondolatmenete, a lelkész szó szerint a következőt mondta:

Felháborodik a lelkem, mert ’90 óta én bejárok a váci fegyházba, és amikor a Helsinki Magyar Bizottság látogatóba jött, akkor nevetve mesélték, hogy gyufásskatulyákban kértek be csótányokat, és egymásnak adogatták a zárkában, így bizonyítva, hogy milyen nehéz körülmények között élnek.

Az Index megkereste a Helsinki Bizottságot a fejleménnyel kapcsolatban, a szervezet az alábbi választ küldte:

Valaki biztosan hazudik. Nem öröm, ha egy lelkész hazudik a gyülekezetének, ahogyan az sem, ha egy nemzeti hírügynökség hazudik az országnak. Csuka Tamás mai nyilatkozata után, úgy tűnik, a vasárnapi szavait kiforgatta az MTI. Ezért az MTI-t mindenképpen be fogjuk perelni. A jogcím: jó hírnév megsértése valótlan tény híresztelése útján. A nyugalmazott tábori püspököt pedig tanúként kérjük idéztetni. Ha a per során esetleg kiderülne, ma nem mondott igazat, és vasárnap mégiscsak hazudott rólunk, őt is perelni fogjuk.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »