Heller Ágnesék Majtényi Lászlót látnák Áder helyén

„A demokratikus jogállam nem működik fékek és ellensúlyok nélkül. Ma azonban fékevesztett a hatalom, mert nincs ellensúlya. Az érdemi vita nélkül elfogadott, személyre szabott törvények ma már nem csak ritka kivételt jelentenek. Mi, alulírott magyar állampolgárok, ezért mindennél fontosabbnak tartjuk, hogy legalább a köztársasági elnök ellensúlyt jelentsen. A jelenlegi köztársasági elnök nem tudott felnőni ehhez a feladathoz, a pártjához maradt hűséges, nem az alkotmányossághoz. A jelenlegi elnök nem követte Göncz Árpád mindenkire nyitott, emberséges stílusát, sem Sólyom László ellensúlyra törekvését” – írják a Dr. Majtényi Lászlót köztársasági elnöknek elnevezésű Facebook-oldalon azok a civilek, akik egy egykori adatvédelmi biztost szeretnék jelölni köztársasági elnöknek.

 

A petíció aláírói közt olyan nevek találhatók, mint Heller Ágnes filozófus, Parti-Nagy Lajos író, Bródy János zenész, Göncz Kinga egykori külügyminiszter vagy Iványi Gábor lelkész.

„Mi, alulírott magyar állampolgárok sokfélék vagyunk és sok kérdésben nem értünk egyet, de egységesen azt gondoljuk, dr. Majtényi László minden magyar állampolgárt képviselni tudna és a lehető legjobb ellensúlyt jelentené a hatalommal szemben. Hivatalosan felkérjük tehát, hogy vállalja el a jelöltséget a köztársasági elnökségre. Felkérjük az állampolgárokat, civil és politikai szerveződéseket, hogy ismerjék meg és támogassák jelöltségét. (Ezt az egyének és civil szervezetek a petíciós oldalon valamint a dr. Majtényi Lászlót köztársasági elnöknek Facebook-oldalon is megtehetik.) Felkérjük továbbá a pártok parlamenti képviselőit és a független képviselőket, hogy hivatalosan jelöljék őt. A titkos parlamenti szavazás során pedig reméljük olyan képviselők is megszavazzák lelkiismereti alapon, akik nem mernek nyíltan ellentmondani a hatalomnak.” – írják.

Majtényi László az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, volt az Alkotmánybíróság tanácsosa, főtanácsosa, adatvédelmi biztos és az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke is.

Hírdetés

Szocialista szándék állhat a háttérben

A Népszava forrásai szerint az MSZP is azt szeretné, ha Majtényi lenne a demokratikus ellenzék közös köztársasági elnökjelöltje, és úgy vélik, őt még az LMP is elfogadná. A lap információi szerint azonban a szocialisták maguk nem akarták Majtényit javasolni, mert úgy gondolták, nagyobb a siker, ha ezt a civilek teszik.

Majtényi a Népszavának elmondta, megtisztelőnek tartja, hogy ismert közéleti emberek arra kérték fel, legyen a köztársasági elnökjelöltjük, de gondolkodási időt kért. Elárulta azt is, hogy tudott a civilek tervéről, mert azzal néhány napja megkereste Székely Sándor, az „Elnököt a köztársaságnak” csoport egyik szervezője, viszont a laptól értesült, hogy ezt a felhívást hétfőn közzétették, a laptól tudta meg. A Népszava azt írja: Majtényi tudja, ha igent mond, a Habony-média támadni fogja, ami nem nagyon rázná meg.

Áder indul, ő az esélyes

Áder János jelenlegi köztársasági elnök december 30-án közleményben jelentette be, hogy elfogadta a jelölést a következő államfői ciklusra is, a választásra májusban kerül sor. Korábban felmerült, hogy a posztot Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője veheti át, de Orbán Viktor végül kiállt Áder mellett. Az államfőt a parlament választja, a jelöléshez 40 képviselő aláírására van szükség. Ha elsőre nem támogatja a képviselők kétharmada a jelöltet, akkor a második fordulóban már elég az 50 százalékos többség. így minden bizonnyal a Fidesz jelöltje, azaz Áder János lesz továbbra is a köztársasági elnök – számolt be a Hír TV.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »