Helikopter-balesetben elhunyt az iráni elnök

Helikopter-balesetben elhunyt az iráni elnök

Ebrahim Raiszi iráni elnök és Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter meghalt az őket szállító helikoptert ért balesetben vasárnap. Az iráni elnök és a külügyminiszter mellett más helyi tisztviselők is velük utaztak korábbi tudósítások szerint. A helikopter összes utasa életét vesztette.

Az iráni törvények értelmében az átmeneti elnök az addigi első alelnök, Mohszen Mokber lesz. Az iráni állami televízió arról számolt be, hogy az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító helikopter kényszerleszállást hajtott végre és baleset érte. A helyi média szerint az iráni elnök konvojában három helikopter volt, kettő épségben leszállt, de a Raiszit szállító jármű balesetet szenvedett. A helikopter vasárnap délután, feltehetően a rossz időjárási körülmények miatt, hegyvidéki területeken szenvedett balesetet az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett. A mentőcsapatok egész éjjel hóviharral és nehéz terepviszonyokkal küzdöttek, hogy végül hétfőn kora reggel elérjék a roncsokat. Az állami televízió hétfő reggel mutatott egy mentőcsapatot, amely fényvisszaverő kabátokat és fejlámpákat viselve, egy GPS-készülékkel, gyalogosan kutatta át a koromsötét hegyoldalt a hóviharban – írja a Reuters.

Hírdetés

Egy nappal korábban Raiszi a szomszédos Azerbajdzsánban járt, hogy Ilham Alijev elnökkel együtt felavasson egy gátat.

Raiszi életrajza szerint 1960-ban született, eleinte iszlám klerikálisnak készült, de fiatal korában már aktívan elkezdett politizálni. Igazságügyi pályafutása 1981-ben kezdődött, és különböző pozíciókat töltött be, dolgozott ügyészként, ügyészhelyettesként és az Általános Ellenőrzési Hivatal vezetőjeként. 2014-ben Irán főügyészévé nevezték ki, és ezt a tisztséget 2016-ig töltötte be, amikor lemondott. 2017-ben először indult el az elnöki posztért, de elbukta az államfőséget, majd 2021-ben választották meg. Hivatalba lépése óta több törvényen szigorított a vallási tanítások szerint, felügyelte a kormányellenes tüntetések véres leverését 2022-ben és ’23-ban. Elzárkózott a világhatalmakkal való, Irán atomprogramjáról szóló tárgyalások folytatásától, szoros kapcsolatot épített ki Oroszországgal és Kínával.

Az Európai Unió részvétét fejezi ki Ebrahim Raiszi iráni elnök, Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter és más iráni tisztviselők halála miatt – közölte Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Oroszország igaz barátja volt Ebrahim Raiszi iráni elnök – írta Vlagyimir Putyin orosz elnök az iráni vezetéshez intézett részvéttáviratában, amelyet tegnap tettek közzé a Kreml honlapján.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »