Hegyi-Karabah: Eszkalálódhat a kaukázusi konfliktus – Örményország segítséget kért Oroszországtól

Hegyi-Karabah: Eszkalálódhat a kaukázusi konfliktus – Örményország segítséget kért Oroszországtól

Az már az örmény-azeri háború újbóli kirobbanásakor nyilvánvaló volt, hogy az Azerbajdzsán mögött álló Törökország és az Örményországgal szövetséges Oroszország aktív részvétele nélkül a két országnak nincs elég eszköze és erőforrása a háború tartós folytatásához. Ezért, ha oroszország enged az örmény követeléseknek, az kiszélesítheti a harcokat, és kvázi egy orosz-török proxiháborúvá alakulna, több fegyverrel és értelemszerűen több áldozattal.

Oroszországnak Jerevánban van katonai bázisa, és az örményekkel kötöttek egy védelmi megállapodást is, ami azonban nem vonatkozik az enklávéra. Pasinjan azzal indokolja a kérését, hogy az azeri hadsereg közeledik az örmény határhoz, és őket Törökország támogatja.

Hírdetés

Moszkva korábban már kijelentette, hogy hajlandó segítséget nyújtani Örményországnak, amennyiben az azeriek Örményország területét támadják meg. Nemrég pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök elfogadhatónak nevezte, hogy a háború lezárása érdekében Örményország hét megszállt régiót átengedjen Azerbajdzsánnak.

Azerbajdzsán több területet is elfoglalt már Hegyi-Karabahban, Ilham Alijev azeri elnök pedig rendeletet adott ki  megszerzett területek közigazgatási és hatósági ellenőrzésére.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »