Hegeren vagy Čaputován áll jobban az ukrán golyóálló mellény?

Hegeren vagy Čaputován áll jobban az ukrán golyóálló mellény?

Igaz, hogy egy ilyen mellény kimondottan férfias viselet, de mivel az elnök asszony a katonai főparancsnok, neki is igencsak dukál.

A szlovák közjogi méltóságoknak kedvenc külföldi úticéljává vált Ukrajna. Brüsszel után most az ukrán főváros a „legvonzóbb” hely számukra. Igaz, Eduard Heger kormányfő csak második nekirugaszkodásra jutott el Ukrajnába.

Március közepén egyszeriben inába szállt a bátorsága, és a biztonsága érdekében nem utazott el a cseh, lengyel és szlovén miniszterelnökkel együtt, ahogy ez tervezve volt.

Az oroszok akkor még Kijev közelében tanyáztak és lőttek is arra. Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével együtt látogatott el aztán április elején a háború sújtotta országba. Ez így sokkal nagyobb biztonságot jelentett számára, az elnök asszony útja során bizonyára különleges védelmet élvezett, viszont az árnyékában nem igazán tudott a figyelem középpontjába kerülni a szlovák kormányfő. Csupán annyi konkrétumot közöltek akkor a hírügynökségek, hogy Heger felajánlott egy szlovák szakértői csoportot a Bucsában elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására, valamint szót emelt Ukrajna Európai Unióba való belépése támogatásának fontosságáról is.

Sokan nem tudják elképzelni, mi vezethette az ország vezetőit akkor, amikor úgy döntöttek, hogy Szlovákia az EU egyik legelszántabb oroszellenes országa lesz, lekörözve a lengyeleket is, akiknek pedig történelmi gyökerekből ered az oroszellenességük. Azt csak sejteni lehet, hogy nem maguktól jöttek rá, mennyire kedvelik az ukránokat és mennyire nem szeretik az oroszokat. Geopolitikai jelentősége van ennek a kis országnak, amit nyugat igyekszik is kihasználni, saját érdekeinek szolgálatába állítani. Az Ukrajnával nyugatról határos országok közül egyedül Magyarország lóg ki „az egy életem, egy halálom – Oroszországot utálom, magamat se sajnálom” országok sorából.

Már szinte az ukránok is megmosolyogják azt az eltúlzott igyekezetet, amivel a kegyeiket keresik a szlovák országvezetők, és amilyen hangosan hangoztatják az oroszellenes gyűlöletüket.

Hírdetés

Ezen az egyoldalú a hangya-szájkaratén persze nagymedve módjára az oroszok is jót nevetnek, válaszra sem méltatják az eltúlzott hangyaszorgalmat.  

A szlovák államfő az ukrán parlamentben beszédet is mondott, élőben viszonozta Zelenszkij videó-bejelentkezését a szlovák törvényhozásban. Elmondta, nincs mese, Ukrajnának az Európai Unióban a helye, és ő mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ez megvalósuljon. Ismerve a tagállamok vezetőinek elképzeléseit, nem lesz ez egy könnyű és gyorsan végrehajtható feladat.

Čaputová szerint Szlovákia alapvető érdeke, hogy béke legyen Ukrajnában, ám szerinte ezt csak további fegyverküldeményekkel (fura megközelítés) lehet elérni.

„Ezért segítettünk és továbbra is segítséget fogunk nyújtani. Nemrég az Sz-300-as légvédelmi rendszerrel, lőszerrel és aknaszedő berendezésekkel, hamarosan pedig a Zuzana tarackágyúkkal” – ígérte.

Mert békét szerinte csak olyan feltételekkel szabad elérni, amelyeket az agresszortól megtámadott és hősiesen védekező ukrán nemzet szab meg. Akik a katonai segítség leállításáról beszélnek, Ukrajna vesztét szorgalmazzák. Persze, hogy állva tapsolták meg ezeket a férfias honvédő szavakat a képviselők az ukrán parlamentben, miközben s szlovák zászlót bontottak a padsorokban. 

A szlovák kormányfő és államfő tehát már járt a háború ideje alatt Ukrajnában. Kérdés, hogy Boris Kollár, az eddig még távolmaradó közjogi méltóság mikor jut el oda, vagy mivel esetleg kivel tudják őt odacsalogatni…Bár rafináltságát ismerve, előtte biztos beszerez egy közvélemény-kutatást a másik kettő útjának hazai megítélésével kapcsolatban… Helyezkedni a háborúban is tudni kell!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »