Heger: Szlovákia számára fontos Magyarország segítése külső határainak védelmében

Heger: Szlovákia számára fontos Magyarország segítése külső határainak védelmében

Eduard Heger (OĽANO) szlovák kormányfő szerint kulcsfontosságú, hogy Szlovákia segítse Magyarországnak megerősíteni külső határai védelmét. Mint mondta, ha szír és afgán migránsok jutnak be az EU-ba, az readmissziós kérelmeknek nincs értelmük, mert ezekben az országokban háborúk dúlnak. Heger erről a prágai uniós nem hivatalos csúcs előtt beszélt a sajtónak.

A readmissziós eljárás lényegében az adott migráns visszaküldését jelenti a legközelebbi országba, ahonnan érkezett, vagyis a jelenlegi migránsválság kapcsán Németország számára ez Csehországot, Csehország számára Szlovákiát, Szlovákia számára pedig Magyarországot jelenti. A probléma, amire Heger közvetve utalt, az az, hogy a gyakorlatban lehetetlen vagy igen nehéz visszaküldeni származási országukba a menekültstátuszra nem jogosult személyeket, így az uniós tagállamok lényegében egymásra tolják vissza a migránsokat.

“Tudjuk jó, hogy ennek a migrációs kérdésnek a megoldása a magyar-szerb határ védelmében van, tehát a külső schengeni határok védelmében”

Hírdetés

mondta Heger. Hozzátette, hogy Szíria és Afganisztán olyan országok, ahol háborús konfliktus dúl, így oda nem lehet visszaküldeni az illegális határátlépőket.

“Ezért fontos biztosítani a külső határokat”

fogalmazott.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »