Heger szerint az EU-nak a lehető legnagyobb mértékben segítenie kell Ukrajnát

Heger szerint az EU-nak a lehető legnagyobb mértékben segítenie kell Ukrajnát

Az Európai Uniónak és tagállamainak – köztük Szlovákiának – a lehető legnagyobb mértékben segíteniük kell Ukrajnát az orosz agresszióval szembeni védekezésben – közölte Eduard Heger szlovák miniszterelnök csütörtökön, miután megérkezett a rendkívüli brüsszeli EU-csúcsra, ahol a tervek szerint több közép-kelet-európai ország vezetőjével együtt találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – írja a TASR.

A miniszterelnök egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy ez Szlovákia számára is kulcsfontosságú csúcstalálkozó lesz, mert a vezetők Ukrajna segélyezéséről fognak beszélni, és Szlovákia polgárainak jó, ha stabil és virágzó szomszédjuk van.

– mondta Heger.

Emlékeztetett arra, hogy Zelenszkij csaknem egy évvel az orosz agresszió kitörése után jött el a csúcsra, és hozzátette, Szlovákia volt az első ország, amelyik “komoly katonai felszerelést” adományozott Ukrajnának, az S-300-as légvédelmi rendszert, amely a többi országot is arra ösztönözte, hogy erősebb fegyvereket adjanak az ukránoknak.

Az EU vezetői közvetlenül az orosz agresszió kitörése után, 2022. február 24-én találkoztak Brüsszelben, hogy megegyezzenek Ukrajna megsegítéséről. Heger szerint ez a segítség egy év után is aktuális.

„Szükséges, hogy amennyire csak lehetséges, aktiváljuk az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget. A háborúnak ebben a kulcsfontosságú szakaszában meg kell fordítanunk a konfliktust úgy, hogy Ukrajna a saját oldalán szerezzen győzelmet”

Hírdetés

– magyarázta Heger.

Szerinte Szlovákia nem ellenzi a fontos katonai felszerelések további szállítását. A miniszterelnök a Brüsszelbe tartó útja során az újságírók előtt sem zárta ki, hogy ha Ukrajna szlovák Mig-29-es vadászgépeket fog kérni, akkor Szlovákia megfontolja a kérést.

„Szlovákia kész segíteni, amennyire csak lehetséges. Ez konkrét intézkedésektől függ, és ez lesz a mai Zelenszkijjel folytatott megbeszélés témája is. Megvitatjuk az ukránok igényeit, és lehetőségeinken belül igyekszünk megfelelni azoknak”

– mondta Heger.

A kormányfő rámutatott, hogy egy csoportban lesz a cseh kormányfővel, a három balti ország vezetőjével, valamint Dánia és Finnország kormányfőjével a Zelenskijjel való közös találkozón.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »