Héger Rudolf visszalépése után Zsitva Norbert folytatja a polgármesteri munkát Perbetén

Héger Rudolf visszalépése után Zsitva Norbert folytatja a polgármesteri munkát Perbetén

Héger Rudolf, az országosan ismert rendezvényszervező meggyőző többséggel nyerte meg a perbetei önkormányzati választásokat. A Komáromi járás közel 3000 fős településén (2312 szavazásra jogosult lakossal) Zsitva Norberttel (Szövetség) szemben indult, és összesen 788 szavazatot kapott, míg az addigi polgármestert 511 lakos karikázta. A további három polgármesterjelölt összesen alig kapott pár tucat szavazatot. Meglepetésre azonban Héger Rudolf múlt hét végén bejelentette, egészségügyi okokra hivatkozva visszalép, a tisztséget nem tölti be.

A perbeteiek hiába szavaztak a változásra, hétfőn az alakuló testületi ülésen az eddigi polgármesternek, Zsitva Norbertnek teszik le az esküt a képviselők, illetve továbbra is ő látja el a polgármesteri teendőket, amíg újra ki nem írják a polgármesteri választást.

Mivel Héger Rudolf a képviselőjelöltek között is a legtöbb szavazatot kapta, megkérdeztük tőle, a képviselői mandátumát felveszi-e, hiszen a testületben a függetlenek kontra szövetséges képviselők aránya ettől függően változik (vele együtt 4 független lenne és 3 képviselő a Szövetség színeiben).

Megkeresésünkre elmondta, polgármesterként sem, de képviselőként sem indul el Perbetén, mivel az egészségi állapota ezt nem teszi lehetővé. Arra a felvetésünkre, hogy a visszalépése nem jó üzenet a változásra szavazó perbeteieknek, határozottan mondta, nincs ennek semmilyen üzenete.

– fogalmazott.

Mint mondta, az állapota nem teszi lehetővé, hogy százszázalékos erőbedobással dolgozzon, „ezt a feladatot pedig máshogy nem lehet”, mondta. Hozzátette, tapasztalatait, szakmai tudását szívesen megosztja a képviselőkkel, a polgármesterrel is, akit elsőként tájékoztatott a döntéséről. „Minden tekintetben segíteni fogom őket, hogy Perbete fejlődjön” – húzta alá.

Megjegyezte, a település már elindult a fejlődés útján: számos fejlesztés, beruházás érkezik a közeljövőben, folytatni kell a megkezdett munkát. Szerinte a megismételt polgármesterválasztáson, ami feltehetőleg tavasszal lesz, a legjobb az lenne a településnek, ha Zsitva Norberten kívül nem is indulna más. Mint mondta, az őt támogató, bejutott képviselőknek is azt tudja tanácsolni, támogassák a polgármestert a fejlesztések terén, mert egyértelműen ez a település érdeke.

Zsitva Norbertet is utolértük, akitől megtudtuk, mivel nincs kinek átadnia a polgármesteri széket, így marad a pozícióban. A törvénynek megfelelően addig látja el ezt a feladatot, amíg a parlament elnöke ki nem írja a megismételt polgármesteri választás időpontját (a héten már kiírták az új időpontot, viszont ebben a 47 települést érintő listában még nem szerepel Perbete). A hétfői alakuló ülés után értesítik a minisztériumot, magyarázta Zsitva, aki aláhúzta, a testület és a hivatal munkája zavartalanul folyhat.

Hírdetés

„Szeretném folytatni a megkezdett munkát, aminek köszönhetően a települést a 21. századba juttathatom” – mondta, kiemelve, a ma még valóban elmaradottnak számító falu a következő ciklus végére a régió legfejlettebb települései közé fog tartozni, hiszen több mint 22 millió eurót nyertek el pályázati úton a csatornahálózat és szennyvízhálózat kiépítésére és egyéb fejlesztésekre. „Bérlakásprogramot hirdettünk, ebből már megépült az első 8 lakásos bérház, a következő lakótömb, ami szintén 8 lakásos, pedig most épül” – szögezte le. A fejlesztéseket sorolva kiemelte, sikerült bevezetni az optikai internetet a faluba, hamarosan sor kerül a művelődési ház felújítására, komposztáló üzem épül és kialakításra kerül a település főtere, amely méltó helyszíne lehet a közösségi alkalmaknak, ezt nagyon fontosnak tartja.

Azzal kapcsolatban, hogy Héger Rudolf legyőzte a polgármesteri választásokon, úgy fogalmazott, nem tudta felvenni a versenyt a költséges és profi kampánnyal, amit a reklámszakember vezetett, aki saját bevallása szerint a település intézményeit is támogatta a kampány során.

„Bíztam benne, hogy a 2018-2022 között elnyert több mint 22 millió eurónyi fejlesztés meggyőző lesz. Kétségtelen, hogy Héger Rudolf is támogatta a helyi óvodát és iskolát, de azzal a költséges kampánnyal, amit ő folytatott a stábjával, azzal nem tudtam és nem is akartam versenyezni” – szögezte le.

Kérdésünkre válaszolva elmondta, meglepte kihívója visszalépése, de el kell fogadnia. Megerősítette, Héger Rudolf személyesen is tájékoztatta őt a döntéséről, illetve levelet is írt a település vezetésének, amelyben tájékoztatta őket visszalépéséről.

Felhívtuk még Sándor Szilvia képviselőjelöltet is, aki függetlenként a második legtöbb szavazattal jutott be a testületbe. Arról érdeklődtünk, hogyan értékeli Héger Rudolf visszalépést.

– fogalmazott.

A testület összetételét firtató kérdésünkre elmondta, mindenkinek az a feladata, hogy a mandátumával járó bizalmat megszolgálja, Perbete fejlődése kell legyen a közös cél, azért kell dolgoznia mindenkinek.

A perbetei testületbe Héger Rudolf visszalépése után három, őt támogató független képviselő (Sándor Szilvia, Jakab Mária és Hégér Mónika) illetve négy, a Szövetség színeiben bejutó képviselő (Korbel Erika, Zahorcsek Zoltán, Tárnok Katalin és Ádámka Krisztina) került be. Az alakuló ülésre november 28-án kerül sor.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »