Heger: Nem maradhatnak büntetlenül a bucsai rémtettek

Heger: Nem maradhatnak büntetlenül a bucsai rémtettek

Egy évvel ezelőtt az orosz hadsereg olyan szörnyűségeket követett el az ukrajnai Bucsában, amelyek nem maradhatnak büntetlenül – jelentette ki a Kijev közelében levő városban tartott megemlékezésen Eduard Heger kormányfő.

Egy éve, az orosz sereg március végi, április elejei kivonulását követően lemészárolt civilek százainak holttestét fedezték fel az ukrajnai kisvárosban. A pénteki megemlékezésen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mellett részt vett Maia Sandu moldáv államfő, továbbá Andrej Plenkovič horvát és Robert Golob szlovén kormányfő – tájékoztatott Bucsából a TASR tudósítója.

Heger felidézte, hogy már tavaly felkereste Bucsát Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének társaságában. „Sosem feledkezünk meg arról az áldozatról, amit az ukrán népnek kell hoznia” – hangsúlyozta Heger.

Hírdetés

„A szabadságunkat sosem szabad magától értetődőnek vennünk” – figyelmeztetett Heger, hozzátéve, Ukrajna is megérdemli a szabadságot és a demokráciát, ám ehhez szüksége van a szövetségesek segítségére. Azt is leszögezte, Ukrajnának az Európai Unió tagjává kell válnia.

Az ukrán hatóságok adatai szerint a kijevi körzet felszabadítását követően 1137 lemészárolt civil áldozatra bukkantak, csak Bucsában 461-re.
Ukrajnában nemzetközi igazságügyi szakértők segítségével dokumentálják a helyszíneket és gyűjtik össze a bizonyítékokat az orosz katonák által a civil lakosság ellen elkövetett háborús bűnökről.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »