Heger: nem hagyhatjuk, hogy a szemünk előtt pusztuljon el ez az ország

Heger: nem hagyhatjuk, hogy a szemünk előtt pusztuljon el ez az ország

Az ukrajnai kikötők blokádjával és ezáltal a gabonaexport megakadályozásával Oroszország olyan államokat terrorizál, amelyeknek semmi köze a háborúhoz, viszont emiatt éhínség fenyegeti a lakosságukat – jelentette ki Eduard Heger kormányfő, aki pénteken Karl Nehammer osztrák kancellárral folytatott megbeszélést a Globsec 2022 pozsonyi biztonságpolitikai konferencián.

Heger kijelentette, az elsődleges célok közé tartozik Ukrajna fekete-tengeri kikötőinek szabaddá tétele, mert a vasúti szállítással nem lehet teljes mértékben helyettesíteni a gabonaszállító hajókat.

– mondta a szlovák kormányfő.

Heger szerint minél több országnak be kell kapcsolódnia ennek a problémának a megoldásába, köztük olyanoknak, amelyek eddig nem gondolták, hogy őket is érinteni fogja a konfliktus. Mint mondta, minél több országnak meg kell mutatnia Putyinnak, hogy elsődleges kérdés ennek a problémának a megoldása.

Hírdetés

A kormányfő arról is beszélt, hogy Ukrajnának segítséget kell majd nyújtani a megsemmisített infrastruktúrája újjáépítésében.

Az osztrák kancellár egyetért azzal, hogy minél hamarabb meg kell oldani az ukrán gabonaexport kérdését.

„Tudjuk, hogy egy ilyen válság mit idézne elő Észak-Afrikában, Indiában vagy Pakisztánban, ezért gyors megoldást kell találnunk. Ki kell juttatnunk a gabonát Ukrajnából” – mondta.

Nehammer szerint ehhez közvetítőre lesz szükség, az ENSZ láthatná el ezt a feladatot. Az osztrák kancellár azt is leszögezte, a nyugati világ egyértelműen állást foglalt az orosz agresszió ellen, de sok ország a világ számos részén ezt nem tette meg. „Kínáról, Indiáról és az afrikai kontinensről beszélünk. Az a feladatunk, hogy meggyőzzük őket” – tette hozzá Nehammer.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »