Heger nagy tömegpártról álmodik, ami évtizedekig meghatározza majd a szlovák belpolitikát

Heger nagy tömegpártról álmodik, ami évtizedekig meghatározza majd a szlovák belpolitikát

Eduard Heger megbízott kormányfő arról beszélt szombaton a közrádióban, hogy nagy tömegpártot akar kiépíteni a Demokrati nevű pártja létrehozásával.

“Hatalmas tömegpártot akarunk létrehozni, amely évtizedekig fennmarad”

fogalmazott. Elutasította azt a lehetőséget, hogy az ő projektje úgy végzi majd, mint a Sieť 2016-ban.

Heger saját bevallása szerint kormányzásra készül az előrehozott választások (szeptember 30.) után is. Szerinte Szlovákia az ő kormányzása előtt 17 évig egyetlen reformot sem hajtott végre, szemben az általa indított 20-30 reformmal.

Példaként említette az oktatás-nevelés reformját, aminek célja “arra megtanítani a gyerekeket, hogy kritikusan gondolkodjanak, és nem arra, hogy mit gondoljanak”. (Megjegyezzük, ez némileg önellentmondás, hiszen Heger kormányzása alatt az SaS csaknem sikeresen becsempészte a tantervbe a genderpropagandát…)

Igor Matovič korábban kijelentette, hogy Heger OĽANO-ból történő távozását közösen koordinálták. A felvetésre reagálva Heger most azt nyilatkozta, hogy nyíltan beszéltek a lehetőségről, majd Izrealből hazatérve, hétfőn este közölte Matovičcsal a döntését, kedden pedig a nyilvánosságnak is bejelentette pártja meglakulását (Demokrati néven).

Heger (Matovičcsal ellentétben) azt állítja, hogy a párt létrehozásának ötlete és a részletek kidolgozása az ő terve, amit az OĽANO-ból vele együtt távozó Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszterrel dolgoztak ki. Ezt követően csatlakozott hozzájuk Rastislav Káčer megbízott külügyminiszter, Karel Hirman megbízott gazdasági miniszter, Ján Budaj megbízott környezetvédelmi miniszter, valamint az egykori SPOLU, későbbi Modrá koalícia és most már hamarosan Demokrati néven futó párt elnöke, Miroslav Kollár (2020-ban a Za ľudí színeiben jutott be a parlamentbe).

Heger elmondta, hajlandó együttműködni a választási siker érdekében

Hírdetés

Arra a kérdésre, hogy a Demokrati hajlandó lenne-e együttműködni az OĽANO-val és Igor Matovičcsal, kitérő választ adott. A kérdésből az derült ki, hogy Karel Hirman ellenzi az OĽANO-val való közösködést – valószínűleg nincs egyedül az alapítók között. Hirman ugyanis számos kritikát kapott Matovičtól a vállalatoknak erős késéssel nyújtott kompenzációs csomag miatt. Káčer pedig magyarellenes megnyilvánulásai miatt érdemelte ki az OĽANO bírálatát (is).

Heger a műsorban előbb arról beszélt, hogy korai arról spekulálni, kormányoznának-e együtt a HLAS-szal, később viszont kizárta a közös koalíció gondolatát. A párt létrehozásának bejelentésekor négy párttal zárták ki az együttműködést: a HLAS-szal, a Smerrel, a Republikával és az ĽSNS-szel.

Itt érdemes megjegyezni, hogy Heger HLAS-szal kapcsolatos álláspontja némileg felidézi a Sieť és Radoslav Procházka esetét a Smerrel. 2016-ban a Sieťet tartották az új felemelkedő jobboldali pártnak, amely legyőzheti a Smert, végül Procházka ellenkezése a Smerrel való együttműködés kizárásról fokozatosan eltűnt, a párt harmgyengén szerepelt a választáson, és már a választások után Procházka szinte azonnal titkos találkozón vett részt a smeres pártvezetéssel – és koalícióra is léptek, ami meg is pecsételte a párt sorsát.

A Sieť analógia azért merült fel, mert ott is a Smer kormányzásának megakadályozása volt a fő cél, amely viszont messze a legerősebb pártnak bizonyult a felméréseken. Ma pedig a HLAS tűnik a legerősebbnek, igaz, egyre több olyan felmérés lát napvilágot, ami a Smert jósolja a választások győztesének.

Heger a beszélgetésben elismerte, hogy politikai káosz uralkodik az országban, ezért azonban Pellegrinit tette felelőssé.

Heger kiállt Káčer hírhedt nagymihályi “szavai” mellett. Szerinte a külügyminiszter világosan megmagyarázta a geopolitikai kérdéseket és azt, hogy miért kell segíteni Ukrajnának.

“Egyrészt azért, mert az ukránok halnak meg az orosz rakéták miatt, és részben azért, mert nagy különbség van aközött, hogy a szlovák határnál az orosz hadsereg vagy egy demokratikus Ukrajna van”

mondta. Hozzátette, hogy ha “Putyin hadserege” elérne a szlovák határhoz a Kassa mellé tervezett nagy Volvo-beruházás sem valósulna meg.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »