Heger felszólította Matovičot, hogy vonja vissza törvényjavaslatát a szivárványos szimbólumok betiltásáról

Heger felszólította Matovičot, hogy vonja vissza törvényjavaslatát a szivárványos szimbólumok betiltásáról

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő felszólította Gyimesi György parlamenti képviselőt, hogy vonja vissza a szivárványos zászló középületekre való kifüggesztését tiltó javaslatát. A javaslatot gyimesi a múlt héten az egykori ĽSNS-es Tomáš Tarabával közösen terjesztette be

“Szükségtelennek és ráadásul helytelennek tartom ezt a törvényt. Úgy gondolom, hogy a társadalom nagyobb polarizációjához járul hozzá, amire biztosan nincs szükségünk”

fogalmazott Heger indoklásában.

Gyimesi állítólag a koalíciós tanács és az OĽANO-s frakció tudta nélkül rukkolt elő a javaslattal, ráadásul egy ellenzéki képviselővel. Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽANO elnöke azonban helyesnek tartja a javaslatot, hiszen “bármilyen szexuális orientációval kapcsolatos mindennemű propaganda ellentétes a közérdekkel”.

Michal Šipoš, az OĽANO frakcióvezetője ellenebn nem tudott a törvényről, és úgy gondolja, hogy ebben a formában a koalíciós szerződés megszegése is játékban van.

Hírdetés

Gyimesi  ellenben úgy véli, hogy nem sértette meg a koalíciós szerződést, és nem is tart attól, hogy kizárnák a javaslat miatt az OĽANO frakciójából. A Denník N kérdésére reagálva azt mondta:

“Hasonlóképp már háromszor sértették meg a koalíciós szerződést a koalíciós partnereink. Először ott volt Marcinková, aztán Bittó Cigániková, aki a koalíciós tanács jóváhagyása nélkül jött egy módosító javaslattal. Aztán Baránik terjesztette be szintén a koalíciós tanács jóváhagyása nélkül a főügyész hatáskörét korlátozó javaslatát a 363-as paragrafus kapcsán. A júniusi ülésen az SaS jött egy törvénnyel, amelyet megint nem hagyott jóvá a koalíciós tanács. Nem tettem semmi olyan, amit a mi koalíciós partnereink korább nem tettek volna meg”

fogalmazott. Hangsúlyozta, a koalíciós szerződést sem szegte meg, mert az a politikai pártok által beterjesztett törvények kapcsán tiltja az ellenzékkel való közösködést, nem az egyes képviselők által beterjesztett törvények esetén.

Hegeren kívül bírálóan nyilatkozott a Za ľudí alelnöke, Juraj Šeliga is, aki szerint Gyimesiék javaslata rövidlátó és alkotmányellenes. Sőt, a liberális politikus előadott egy erőltetett (és elég meredek) párhuzamot arról, hogy a keresztre is rá lehet fogni, hogy a kereszténység és így a monogámia és heteroszexualitás szimbóluma, ezért nem kaphat helyet a középületeken.

Körkép.sk, postoj.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »