Heger feladta, jön az előrehozott választás!

Heger feladta, jön az előrehozott választás!

Heger feladta, jön az előrehozott választás! Nagy Roland2023. 01. 17., k – 15:24 Pozsony |

Eduard Heger (OĽaNO) képtelen összeállítani az új kormányát, mivel Richard Sulík bejelentette, időpazarlásnak tartja a bukott miniszterelnök igyekezetét. Az SaS inkább az előrehozott választást sürgeti. A kormányfő így elismerte, nem maradt esélye arra, hogy 76 támogatót találjon a parlamentben.

A kormányfő hétfőn a közösségi oldalán azt írta, megkérte Sulíkot, hogy szólalhasson fel az SaS frakciója előtt, így próbálva további támogatókat szerezni az új kabinet megalakításához. Heger állítása szerint Sulík először beleegyezett a találkozóba, később azonban meggondolta magát.

„Mivel nincs lehetőségem személyesen megszólítani önöket, megteszem nyilvánosan. Egyúttal nyíltan megmondom, hogy sajnálom a dolgot. Önök közül ugyanis néhányan előre jelezték, hogy nem elleneznék az új 76-os összetétel támogatását”

– üzente a miniszterelnök az SaS frakciójának.

Sulík pálfordulása

Ezt követően fejtegetni kezdte, miért szeretne létrehozni egy új kormányt.

„Az tény, hogy rendkívül nehéz időket élünk, éppen ezért vagyok róla meggyőződve, hogy most nem adhatjuk fel”

– vélekedett Heger, majd kiemelte, a költségvetést tavaly ugyan elfogadták, de a munka ezzel nem ért véget, hiszen a pénzt el is kell juttatni az emberekhez.

Úgy folytatta, mindemellett itt van az EU helyreállítási alapja is, amely már a beruházási szakaszba került, ami azt jelenti, hogy elkezdték kiküldeni a pénzeket a kórházak, az iskolák, a vasutak, a kerékpárutak és egyéb területek felújítására.

Hírdetés

„Személy szerint nem tudom és nem is akarom elképzelni, hogy ezekről a beruházásokról a Robert Fico és Peter Pellegrini körüli csoportosulás döntsön. Az a csoport, amelyről ma több tucat ember vallja, hogy loptak”

– közölte a miniszterelnök.

Végül pedig Sulíkra is kitért, akiről azt írta, a parlament bizalmatlansági indítványának elfogadása után még maga kereste fel a bukott kormányfőt egy új 76-os összeállítás támogatásával kapcsolatban, most pedig hirtelen meggondolta magát.

A választásra várva

Sulík egy, a lapunknak is eljuttatott videóban reagált Heger szavaira. Azt mondta, az SaS nyitott lett volna a tárgyalásokra egy új kormányról, de jelenleg a saját párttársai és koalíciós partnerei sem állnak a miniszterelnök mögött.

„A teljes OĽaNO- és Sme rodina-frakció sem hajlandó támogatni Eduard Heger kormányát, amely a következő parlamenti választás eredetileg tervezett időpontjáig, vagyis 2024 februárjáig irányítaná az országot. Emellett az új 76-os összeállítást a köztársasági elnöknek is el kellene fogadnia, ami szintén nem magától értetődő. Éppen ezért is mondom, hogy nincs miről tárgyalnunk. Eduard Heger terve nem más, mint puszta illúzió, itt nem lesz semmilyen új 76, nincs a láthatáron. Legitimnek tartom tehát, hogy nyissuk meg a párbeszédet az előrehozott parlamenti választás időpontjáról”

– üzente az SaS vezetője.

Branislav Gröhling, a párt alelnöke úgy fogalmazott, a lapokat újra kell osztani, és lehetőséget kell biztosítani az egyes pártoknak, hogy újra megküzdjenek a választók bizalmáért.

Az SaS bejelentésére a Za ľudí sajtóosztálya is reagált. Lapunknak eljuttatott közleményükben azt írták, Heger igyekezete ismét Sulík pártján bukott el. Szerintük ezzel az SaS ismét megmutatta, valójában milyen használhatatlan partnernek számítanak, a kormányfőnek pedig megköszönték, hogy legalább megpróbálta. Leszögezték, az előrehozott választást Ficónak és a szélsőségeseknek szánt ajándéknak tekintik, ezért nem is támogatják.

„A felelősséget pedig viseljék azok, akik a káoszt, a veszekedést és az állandó konfliktust három éven keresztül éltették”

– üzente a párt.

Ezt követően már Heger is elismerte, hogy a további igyekezetének nincs értelme. A kormányfő holnap találkozik a Sme rodina képviselőivel, hogy az előrehozott választás időpontjáról egyeztessenek.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »