Heger: Az uniós országok kapcsolatokat akarnak építeni a Nyugat-Balkánnal

Heger: Az uniós országok kapcsolatokat akarnak építeni a Nyugat-Balkánnal

Az EU tagállamai kapcsolatokat akarnak kiépíteni a nyugat-balkáni országokkal és fejleszteni szeretnék a beruházásokat a régióban – mondta kedden Tiranában Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök.

A miniszterelnök nagyra értékelte azt, hogy most először nem egy nem uniós országban tartják a csúcstalálkozót, amit „nagyon erős jelzésnek” nevezett. A kormányfő úgy fogalmazott, a kapcsolatok egyre intenzívebbé válnak.

„Az EU-tagállamok részéről is egyértelmű jelzés, hogy jó kapcsolatokat akarunk kiépíteni a nyugat-balkáni országokkal, célunk, hogy integrálódjanak. Ez nagyon fontos számunkra, mert a gazdasági kapcsolataink már most is nagyon erősek” – fogalmazott a miniszterelnök a tiranai csúcstalálkozón.

Hírdetés

Heger hozzátette, az uniós országok további beruházásokat szeretnének végrehajtani a térségben, és az energetikai infrastruktúra is összeköti a tagállamokat a Nyugat-Balkánnal. Heger pozitívumként emelte ki, hogy egyre több szlovákiai turista látogat el a nyugat-balkáni országokba.

Az illegális bevándorlók a nyugat-balkáni országokon keresztül érkeznek az EU-ba. „Ezért is kell segítenünk a nyugat-balkáni országokat abban, hogy megerősíthessék a határaikat, és összehangoljuk a vízumainkat” – mondta.

Az EU és a Nyugat-Balkán vezetői kedden Tiranában tárgyalnak az együttműködésről, az ukrajnai háborúról és a nyugat-balkáni útvonalon keresztül érkező illegális bevándorlókról. Ez az első ilyen csúcstalálkozó a nyugat-balkáni régióban.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »