Heger, az ezerarcú

Heger, az ezerarcú

Heger már nemcsak miniszterelnök a szlovák kormányban, hanem egy igazi szlovák Jolly Joker! A kormányfői tisztség mellé megkapta a megüresedett pénzügyminiszteri és az egészségügyi tárcát is. Megbízott minisztereit váltotta a megbízott miniszterelnök.

Párját ritkító a szlovák kormány, vérprofi itt mindenki, de elsősorban a kormányfő az – ezerarcú és univerzális. Minden szerepet elvállaló, mindenre kapható, mindenhez konyító. Nem riad meg az ezer sebtől vérző minisztériumoktól se, az egészségügy és az oktatásügy is a kisujjában van. A miniszterelnökség mellett ezek irányítására is futja a drága idejéből, erejéből, egy igazi szlovák hős! Legfeljebb kevesebbet utazik Ukrajnába…, de ez nem olyan nagy baj!

Úgy alakult tehát, hogy nem akadt egyetlen egy szabadúszó pedellus sem az egész iskolaügyben vagy egy irgalmasrendi betegápoló az egészségügyben, akik a tálcák élére álltak volna ezekben a nehéz időkben! És akkor jött megmentőként Heger, mint a Tenkes kapitánya. Hogy nem elég kompetens? Kit érdekel ez egy impotens gyülekezetben, ahol addig nyújtják a hatalmi tésztát, ameddig csak lehet.

A képviselők ugyanis még tavaly decemberben leváltották a szlovák kormányt, viszont nem teljesen, csak egy kicsit. Azóta sem érzik magukat annyira rosszul a parlamentben, kormány nélkül is hajlandók ott elücsörögni, törvényeket meg alkosson, aki akar, vagy vegyen át szépen minden jogkört a köztársasági elnök, és ők majd szeptember végéig ellesznek valahogy a parlamenti büfében. Amúgy is csak hébe-hóba járnak be a nagyterembe szavazni…

Hírdetés

Ki kell várniuk így együtt a szeptember 30-át, nem jöhet szóba semmilyen korábbi választási időpont, inkább folyamodnak az obstrukcióhoz minden ilyen próbálkozásnál.

Azért a korábbi időpont ellen nem mernek szavazni, mit szólnának a választók, hogy ezt a lehetetlen állapotot akarják fenntartani az előre hozott választások napjáig, inkább megakadályozzák az erről való szavazást. Pedig mindenki tudja, hogy szeptember 30-án még semmi se fog véget érni, semmi se fog elkezdődni! Az új kormány megalakulása lassú folyamat, a választásokon győztes párt előbb megbízatást kap a köztársasági elnöktől a kormányalakításra, beindulnak az egyeztetések, ki, kivel és hogyan, utána összerakják a kormányprogramot, kijelölik a prioritásokat és az új kormánytagokat.

Addig pedig mindenki maradhat szépen a helyén, legalábbis a korlátolt felelősségű törvényhozásban! Hogy az inkompetens kormányban a végén mennyien maradnak? Azt nem tudni. Még az is előfordulhat, hogy Heger teljesen magára marad és mindent visz!

Az ülése előtt szólóban elénekelheti a szlovák himnuszt, a végén pedig az ukránt. Közben megvitatja magával az ország összes ügyes-bajos dolgát. Nem lesznek így éjszakába nyúló viták ezeken az üléseken! Kormánykiszállások, kihelyezett kormányülések sem lesznek, ezen elég sokat spórolhatnak.

A kapitánynak kell elhagynia utoljára a süllyedő hajót? De miért csak akkor, amikor már a tengerfenéken landolt a rozoga teknő?


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »