Heger anyagi segítséget ígért az árvíz sújtotta Garamrudnónak

Heger anyagi segítséget ígért az árvíz sújtotta Garamrudnónak

Eduard Heger szlovák kormányfő kedden (május 18.) személyesen is ellátogatott az árvíz sújtotta Garamrudnóra (Rudno nad Hronom). A helyi polgármesterrel, Marián Šurjanskýval való találkozója után anyagi segítséget ígért a településnek, valamint arra is ígéretet tett, hogy a kormány segíteni fogja az árvízkárok elhárítását. Heger állítása szerint a töltést, amely láthatóan nem bírta ki a heves esőzés miatt feltolult víztömeget, már nem lehet megjavítani.

“Azonnal, ahogy a polgármester úr számszerűsíti a keletkezett károkat, felszabadítom a kellő mennyiségű pénzösszeget a kormányfői tartalékból, hogy anyagilag is segíthessünk.”

a kormányfő súlyosnak nevezte a kialakult helyzetet, majd hozzátette, hogy az állam együttműködik majd az önkormányzattal, hogy a károsult község lakosai mielőbb visszatérhessenek korábbi életükhöz.

Megvan a hétfői esőzések első halálos áldozata Garamrudnón

Heger a tragédia helyszínén részvétet nyilvánított a korábbi polgármester hozzátartozóinak, aki hétfőn az árhullám következtében vesztette életét. A kormányfő egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, önkénteseknek és a mentőalakulatok tagjainak is, akik részt vesznek a mentésben és a helyreállítási munkálatokban.

Hírdetés

A miniszterelnök elmondása szerint az átszakított gátat már nem lehet megjavítani, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat munkatársai már elvégezték a helyszíni vizsgálatokat.

A hétfői árvíz nem csak a helyiek, de az önkormányzat vagyonát is megrongálta, a polgármester szerint már folyik a kárfelmérés.

Továbbra is a heves esőzések és az áradások következményeivel küzd az ország (képekkel)

A mentésben több mint 50 fő vesz részt – rendőrök, tűzoltók és önkéntes tűzoltók. Erről már Roman Mikulec belügyminiszter tájékoztatott. Jaroslav Naď védelmi miniszter hozzátette, hogy ezen felül 31 katonát is kivezényeltek a helyszínre, amennyiben szükség lenne rá, akkor pedig készek további katonákat is kirendelni.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »