Hazudozás és ígérgetés a köbön

Hazudozás és ígérgetés a köbön

Az ellenzék vezérei között csak abban van egyetértés, hogy Orbánt le kell váltani, de arról fogalmuk sincs, hogy az ország helyzetét hogyan lehet javítani.

Többhetes be- és felvezető kampány után a baloldal öt miniszterelnök-jelöltje szeptember 12-én, az ATV esti műsorában részt vett egy vitának nevezett fórumon, ahol ismertethették saját elképzeléseiket a 2022-es választás utáni magyarországi helyzetről. 

Figyelmesen végighallgattam – nem kevés önfegyelemmel – a produkciót. Az öt jelölt, Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter a következő dolgokban teljesen egyetértett: a mai Magyarországot bűnözők vezetik, akik szétlopták az országot, de majd ők tiszta kézzel, becsületesen dolgozva rendbe teszik. Hazánkban elszabadult a korrupció, gátlástalan, csak a saját zsebre dolgozó emberek vezetik az országot. Olyan mérvű az infláció, ami teljesen ellehetetleníti a nyugdíjasokat. Magyarországon nincs demokrácia, nincs jogbiztonság, az ügyészség a hatalom kiszolgálója. Az alaptörvényt bármi áron meg kell változtatni, az Orbán-rendszert el kell söpörni, felül kell vizsgálni az általa hozott törvényeket, eltörölni legtöbb intézkedését. Valamennyien biztosak abban, hogy 2022-ben kormányváltás lesz, s akkor majd a közös jelölt áldásos vezetésével felálló kormány megoldja a problémákat, felzárkóztatja az országot a fejlett Nyugathoz.

Ezt a díszes társaságot – el kell ismernem, beszélőkéjük van, s kiválóan tudnak hazudni, ígérgetni (közülük e tekintetben szembeötlően Karácsony Gergely volt a leggyengébb) – egyáltalán nem zavarta, hogy az ország jövője szempontjából fontos kérdésekről – ipar, mezőgazdaság, turizmus, külpolitika – egyáltalán nem esett szó. Nyilvánvalóan fogalmuk sincs arról, milyen feladatok várnak ránk, milyen megoldásokra van szükség a következő években, évtizedekben, hogy Magyarország fenn tudjon maradni az egyre élesebb versenyben, sikeres gazdaság- és társadalompolitikája legyen. 

Ígérgetni tudnak – mindenki megígérte, hogy óriási mértékben megemelik a tanárok és az orvosok pénzét. Senki nem említette azt, hogy az általuk gyűlölt Orbán-kormány pár éve pedagóguséletpálya-modellt alakított ki, s azt sem, hogy az egészségügyben hatalmas fejlesztések és bérrendezések indultak. Nem, erről ők nem tudnak, csak azt szajkózzák, hogy itt minden rossz, de ha ők lesznek hatalmon, akkor majd rendbe lesz téve az oktatás és az egészségügy. Gondolom úgy, ahogy a 2002 és 2010 közötti Gyurcsány–Bajnai-kormány alatt ezt elintézték. Hogy a beígért fejlesztésekre miből lesz pénz, arról nem szóltak, csak arról, hogy ők az új nyugdíjrendszerrel majd megbecsülik a nyugdíjasokat. Gondolom úgy, ahogy 2010 előtt is megbecsülték, például elvették a 13. havi nyugdíjat, amit az Orbán-kormány jelenleg lépcsőzetesen épít vissza.

Természetesen nem esett szó a nemzetpolitikáról, a határon túl élő magyarok támogatásáról (ami szerintem erkölcsi kötelesség), de hát hogyan is lehetne ezt elvárni olyan pártok képviselőitől, akik Erdélyben vagy a Felvidéken a magyar jelölt ellen kampányoltak?

Természetesen nem esett szó a jelenlegi kormány szerintem kifejezetten pozitívan értékelhető Covid-politikájáról sem. De miért is esett volna szó erről kedvező értelemben, hiszen élesen szembementek a kormány véleményével, kritizálva a keleti vakcinákat, azok beadása elleni hatalmas propagandával. 

Hírdetés

Nem esett szó a migránskérdésről sem, de ez sem csoda, hiszen Karácsony Gergely egy német lapnak adott nyilatkozatában elismerte, hogy a migránskérdés elbagatellizálásával nem lehet választást nyerni, ezt a témát a 2022-es választásokig jegelik. (Aztán persze lebontják a kerítést, s az emberi jogokra hivatkozva megteszik majd azt, amit a nagy spekuláns nyílttársadalom-terve előír.)

Röviden érintették az LMBTQ-propagandát, kijelentve, hogy ez nem is létezik Magyarországon. Nem? Nem voltak érzékenyítőtréningek? Nem jelentek meg mesekönyvek a leszbikus egyesület kiadásában s hirdetések például a Nők Lapjában? Nem volt Pride-felvonulás Magyarországon? Ez mind nem volt és nincs?

Az öt jelölt szerintem jól tudja, hogy a dicstelen Gyurcsány-korszakot követő 11 év alatt milyen sokat tett a mai kormány az ország érdekében. De erről semmi pozitívum nem hangzott el, csak a zsigeri Orbán-ellenesség nyilvánult meg minden fél részéről. Egy aprócska kivétellel, ugyanis Márki-Zay azt mondta, ha ő lesz a miniszterelnök, akkor a családvédelmi intézkedéseket meg fogja tartani. De ennél több pozitívum sem az ő, sem a másik négy ember részéről nem hangzott el. Az viszont igen, és nem is egyszer, hogy a jelenlegi vezetők nem csupán rossz vezetők, akik tévednek (errare humanum est), hanem gazemberek, bűnözők. És közben saját magukat fényezték, ebből a szempontól a leggusztustalanabb Márki-Zay volt, dicsekedve polgármesteri működésével.

Vita egyáltalán nem volt – a hangyányi jelentőségű kérdést, Hadházy indítását Zuglóban kivéve –, csak a kormány szapulása, összevissza hazudozás az ország gazdasági helyzetéről (Európa sereghajtói vagyunk, mindenki menekül Magyarországról stb.). De azt hiszem, ha csak abban van egyetértés, hogy Orbánt le kell váltani, de arról fogalmuk sincs, hogy az ország helyzetét hogyan lehet javítani, az bizony kevés az üdvösséghez. S nagyon remélem, hogy 2022-ben ezt majd a választók túlnyomó többsége is így fogja értékelni.

Az objektivitáshoz hozzátartozik, hogy Jakab Péternek volt egy javaslata, hogy a képviselők mentelmi jogát meg kell szüntetni. Legyen mindenki egyenlő, ezzel egyet is lehet érteni. De azzal, hogy ez a szedett-vedett, összetákolt ellenzék vezesse majd az országot 2022-től, azzal nem tudok egyetérteni.

Szabó S. András

A szerző egyetemi tanár


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »