Hazudott a Miniszterelnökség, elpusztultak az iratok

Hazudott a Miniszterelnökség, elpusztultak az iratok

Belépve a Forster Központ Táncsics utcai egykori épületébe, a kinti hideg után mintha egy pálmaházba kerültem volna. Hüllők és növények helyett azonban itt száradó műemléki dokumentáció és Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára várta az érdeklődőket. A földszinti teremben plafonig érő salgó polcokon iratok hevertek, a falak mentén nagy teljesítményű hőlégbefúvók ontották magukból a meleg levegőt, hogy minél hamarabb kiszárítsák a két héttel ezelőtt elázott dokumentációt.

Január 12-én éjjel a Táncsics utcai épület pincéjében eltört egy Főtáv vezeték, és egy lépcsőfok magasságig hatvan fokos víz árasztotta el a termet, ahol a műemlékvédelmi dokumentációt, terveket, fotókat, feljegyzéseket, iratokat tárolták – adta hírül az RTL Klub híradója a napokban. A Miniszterelnökség akkor azt közölte, minden iratot sikerült megmenteni, semmi sem ment veszendőbe. Ennek ellenére csütörtök délutánra sajtótájékoztatót hívtak össze, ahol beszámoltak a károkról.  

 Puskás Imre Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet  

– Az eset vajon annak a szimbóluma, hogy a magyar örökségvédelmi rendszer a megsemmisülés határán van? – tette fel a kérdést Puskás Imre. – Éppen ellenkezőleg – felelte. Alighogy ezt kimondta, az egyik befúvó néhány iratot emelt fel a polcról, megtáncoltatta őket a levegőben, végigsodorta a sorok között, majd a helyettes államtitkár optimista értékelését hallgató újságírók lábszárára ragasztotta a nedves dokumentációt. Zavartan igyekeztünk mindent visszarakni a helyére, hiszen például a lengyeltóti Szent Jakab-templom rekonstrukciójának feljegyzéseire még akár szükség is lehet a jövőben. 

–  Az örökségvédelem jogszabályi háttere koherens, egyértelmű és magas színvonalú – emelte ki Puskás Imre. – Az intézményrendszer valóban átalakítás alatt áll, hiszen január 1-vel megszűnt a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ. A helyettes államtitkár azonban hangsúlyozta, ez nem az örökségvédelem elleni döntés volt. – Az, hogy a Forster egyes feladatait a Miniszterelnökség vette át, jelzi, a kormány kiemelkedő jelentőségűnek tartja az örökségvédelmet.

Puskás Imre rámutatott, a mostani kár akkor is bekövetkezett volna, ha továbbra is létezik a Forster Központ, és az esetnek az intézmény korábban elindult költözéséhez sincs köze. A dokumentáció tíz éve ugyanott van, vagyis a csőtörés minden körülmények között kárt tett volna az iratokban. Puskás annyit azért hozzátett, lehet, hogy a Forster kiköltöztetése „megelőzte az ésszerűséget.” De a személyi változásokkal ezt kiigazította Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Ezzel talán L. Simon László korábbi államtitkár leváltására utalt. Ezek szerint az ő nyakába varrják az előkészítetlen költözést. A csőtörést remélhetőleg nem.

Hírdetés

Mint ismert, az örökségvédelmi központnak a kormány Várba költözése miatt kellett idő előtt elhagynia a Táncsics utcai épületet. Az új, Daróczi utcai bázis felújítása azonban nem készült el időben, így az intézmény két épület között rekedt. A Forster működésére rálátó forrásunk szerint rettenetes állapotok uralkodtak a Daróczi utcában, ahová a körülmények miatt nem lehetett átszállítani a dokumentációt a Várból. A költözés előkészítetlen, átgondolatlan volt, és komolyan veszélybe sodorta a műemlékvédelmi anyagokat.

  Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet  

Ez ellentmond Puskás Imre szavainak, hiszen megfelelő raktár meglétével a dokumentumok biztonságban lettek volna. Az államtitkár emellett nem tett említést arról sem, hogy a Táncsics utcában hónapokkal ezelőtt lekapcsolták a fűtést, ami akár szerepet is játszhatott a csőtörésben. Mint megtudtuk, a fűtési rendszert szakszerűtlenül kapcsolták le, nem víztelenítették, és ez közrejátszhatott abban, hogy szétpattant a cső. Ez azt jelenti, hogy nem vis maior történt, hanem emberi mulasztás, és „az ésszerűséget megelőző” költöztetés okozta az iratok pusztulását.

Győr Attila, művészettörténész, a Forster Központ egykori gyűjteményi osztályvezetője a kármentésről szólva elmondta, amint a Főtáv munkatársai kiszivattyúzták a vizet, a szakemberek megkezdték az anyag mentését. A teljes, 47 ezer példányos dokumentációból körülbelül 16 ezer anyagot tároltak a pincében, ebből nagyjából 1500 példány ázott el, ezek közül 200 rongálódott meg menthetetlenül. Jellemzően az 1960 és 2016 közötti anyag volt a pincében, az értékesebb, régi dokumentumokat az épület más részében tárolják.

  Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet  

A menthető dokumentumok közül jó néhány penészes lett, ezeket fertőtlenítik, ami 2-3 millió forintba kerül, a restaurációra szoruló iratok felújítása további egymillióba – árulta el Győr Attila. Hozzátette, a megsemmisült iratokat is igyekeznek pótolni.

A művészettörténész kiemelte, példás összefogással mentik az iratokat. A saját szakembereiken kívül az OSZK, a Nemzeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum és az Országos Levéltár is az örökségvédelem segítségére sietett. A károk felmérése után Győr Attila úgy látja, mindez nem tűnik olyan fokú veszteségnek, mint ahogy az elterjedt a köztudatban.

Újságírói kérdésre a művészettörténész elmondta, azt már vasárnap is tudni lehetett, hogy jó néhány irat menthetetlen. Ekkor a hőlégbefúvók megfeszített munkája ellenére is megfagyott a levegő a teremben, hiszen a Miniszterelnökség jelen lévő képviselői korábban határozottan állították, semmi sem ment kárba a csőtörés miatt.

Győr Attila elmondta még, a megmentett dokumentumokat biztonságos helyre viszik – vagyis maradnak a Táncsics utcai épületen belül.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »