Házi komposztálók díjmentes igénylése

Sokat bosszankodtam már, hogy miért nem gyűjtik vagy használják fel a kertes házzal rendelkező emberek a lehulló töménytelen falevelet a kertjük, fagyérzékenyebb növényeik takarására azok, akiknek volna lehetőségük rá, mert lenne hová tenni. Ezzel szemben többnyire pénzért (hulladékszolgáltatás) elszállíttatják, hogy aztán pénzért virágföldet vehessenek…

Sokszor rácsodálkoztam már a a kertes házzal rendelkező emberekre, hogy miért nem gyűjtik vagy használják fel többek között a lehulló töménytelen falevelet a kertjük, fagyérzékenyebb növényeik takarására. Azok, akiknek volna lehetőségük rá, mert lenne hová tenni. Ezzel szemben többnyire pénzért (hulladékszolgáltatás) elszállíttatják, hogy aztán pénzért virágföldet vehessenek…

Azt, hogy komposztálót miért nem telepítenek, még valahol meg is értettem, hiszen ha valaki elhatározza magát, hogy mégis belevág, vehet egyet készen a boltból, készíttethet, vagy készíthet magának. Ha vásárlással kívánja megoldani a dolgot, ahhoz legalább egy 5-10 ezer forintos bankjegyért kell a zsebébe nyúlnia. Ez szokott lenni az 1. számú elrettentő erő.

Ha raklapból készíti saját kezűleg, de nem rendelkezik ingyenes beszerzési forrással, az is legalább egy ezres darabonként, és legalább 3-4 raklapot be kell szerezni, az a legkisebb méret, amivel számolni érdemes. Ha még a tartósság fokozása érdekében bevetett valamilyen felületkezelőt is beleszámolunk, az már meg aztán éppen sok… Ez szokott lenni a 2. számú elrettentő erő.
Természetesen van még több verzió is, de a lényeg, amiért ezt a pár sort itt az édes hajnali órákban megírok nektek, az

a komposztáló láda ingyenes igénylése!

Tekintettel arra, hogy amit találtam, készlet erejéig elérhető, érdemes sietni vele!

Egy olyan önkormányzatoknak szóló, országos szintű EU-s pályázat, amely lehetővé teszi, hogy a lakosság ingyenesen kérjen a hulladékszolgáltatójától(vagy egyéb intézményektől) komposztáló ládát, mindössze meg kell igényelni és érte lehet fáradni. Sajnos azt nem tudom, hogy jelenleg mely intézmények kapcsolódnak be ebbe a programba, találtam egy rövid de lényegre törő leírást, mely a Paksi Hulladékgazdálkodó weboldaláról. Lentebb lesz majd még néhány településnevet tartalmazó lista azokról, akik részt vettek, vagy részt vesznek ebben a programban.

Vélhetően nem új dolog ez, de nincs baj, tudjuk, nálunk a jó hír terjedési sebessége lassabb, az a fontos, hogy ahol most van ilyen lehetőség, lehet élni vele!

„Zöldhulladékait otthon is komposztálhatja!

„A Paks és Térség Hulladékgazdálkodási Rendszer” elnevezésű pályázat keretében összesen 4000 darab házi komposztláda került beszerzésre. A készlet erejéig minden ingatlanhasználó jogosult ingatlanonként 1 db komposztláda térítésmentes átvételére, ha az adott ingatlanra hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződéssel rendelkezik.

Pakson, Bölcskén, Madocsán, Gerjenben, Györkönyben, Pusztahencsén és Nagydorogon minden olyan lakos, aki a közszolgáltatást igénybe veszi, és korábban nem vett át ládát ingatlanonként 1-1 db komposztládát igényelhet. A ládák térítésmentesen vehetők át ügyfélszolgálatunkon és az érintett önkormányzatoknál.”

Hírdetés

Az összeszerelés:

További települések, amiknél igényelhető a láda:

Rimóc
Hernád
Kecskemét

A lista nyilvánvalóan nem ebből a három településből áll, de a cikk írása közben megtalált projekt név alapján és a kereső segítségével jól látszik, hogy sok település részt vett, vagy részt vesz a programban. Érdemes mindenkinek felhívnia a hulladékszolgáltatóját, vagy a honlapon megnézni, van-e info ezzel kapcsolatban, illetve a helyi önkormányzatok, valamint a környékbeli hulladékhasznosítás népszerűsítésével foglalkozó civil szervezetek megkeresése is eredményes lehet.

Tehát ha a „Házi komposztálást népszerűsítő mintaprojekt” szöveget beírjuk a keresőbe, a találati listában az alábbi települések találhatóak meg:

Újbuda, Karcag, Nyíregyháza, Markaz, Abasár, Békés, Mórahalom, Buzsák, Harta, Várda, Balatonfűzfő, Somogyszob, Tiszabercel, Ordacsehi, Sényő, Sajópálfala, Páka, Hőgyész, Nyírgelse, Jobbágyi, Cserépváralja, Dusnok, Cégénydányád, Jobbágyi, Berhida, Szakoly…
A listát folytathatnám, de úgy fest, hogy ezek már megvalósult programok, melyek keretében már kiosztásra is kerültek ezek a ládák, de bizonyára van még olyan település, ahol ez folyamatban van, esetleg lesz majd újabb pályázat is.

A komposztálásról néhány hasznos és könnyen érthető infot itt érhettek el (ez egy kicsit hosszabb, de annál alaposabb leírás).

Végül pedig remek információkat hallhattok ebben a videóban is!

Sok sikert kívánok mindenkinek a komposztálók beszerzéséhez!

83as

 

 


Forrás:magyarfoldre.hu
Tovább a cikkre »