Hazatért egy katona

Még májusban jelent meg a hír, hogy a budapesti Várkert Bazárnál tizenkét katona földi maradványai kerültek elő a felújítási munkálatok során. A megtalált személyes felszerelési és egyéb tárgyakból hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a második világháborúban elesett német és magyar katonák maradványait rejtette magában a föld.

A sírokból előkerült egy meglehetősen rossz állapotban lévő magyar azonosítócédula is. A Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály munkatársainak azonban sikerült azonosítaniuk a hősi halált halt katonát. Huba József őrvezető, 1911. október 4-én született Budapesten, és a háborút megelőző években Kispesten dolgozott szabóként, majd híradókatonaként teljesített szolgálatot.

Hírdetés

Szinte biztosra vehető, hogy 1945-évi január-februári harcokban esett el, feltételezhetően tüzérségi találatból eredő sebesülés következtében, holtestét több másik katonával együtt civilek temethették el közvetlenül a harcok befejeződése után. Mivel azonosítása elmaradt, özvegye és árvája hiába várta haza. Közel hetven évig semmilyen hír nem érkezett a Budapest ostroma során eltűnt katonáról. Felesége és gyermeke nem is sejthette, hogy az egykori őrvezető lakhelyüktől csupán néhány kilométerre, a Várkert kaszinó mellett az útburkolat alatt nyugszik.

Bővebben!


Forrás:jobbegyenes.blog.hu
Tovább a cikkre »