"Haza"tért egy adag újfinn Szíriából

Visszatért Finnországba három olyan finn állampolgárságú nő és kilenc gyerek, akiknek a tavasz folyamán sikerült megszökniük az al-Hól mellett, Szíria északkeleti részén fekvő menekülttáborból – közölték a finn hatóságok vasárnap.

A nők és a gyerekek Törökországba szöktek át Szíriából, onnan szállították őket Finnországba. A körülményekhez képest jól vannak – tudatta Pekka Puustinen, a finn külügyminisztérium államtitkára.

A három nő és tíz évesnél fiatalabb gyerekeik nem együtt, hanem külön-külön szöktek meg a Szíriai Demokratikus Erők névű kurd milícia ellenőrzése alatt álló táborból, ahol az Iszlám Állam nevű terrorszervezet által korábban elfoglalt területekről elmenekült emberek élnek.

Hírdetés

"A finn külügyminisztérium semmiképpen sem támogatja, hogy állampolgárai önerőből hagyják el a menekülttábort. Ez nagyon veszélyes" – húzta alá Puustinen, kitérve arra is: nincs tudomása arról, hogy más finn állampolgárok is megszöktek volna a táborból.

A török belügyminisztérium mindössze annyit közölt, hogy 12 "külföldi terrorista harcost" küldtek haza. A finn külügyminisztérium nem kommentálta, hogy a nőknek van-e bármi közük az Iszlám Államhoz, csak annyit mondott, hogy a hatóságok mindent kivizsgálnak.

Az al-hóli menekülttáborban az Iszlám Állam összeomlása óta 10 finn állampolgárságú nő és 30 gyerek keresett menedéket. A finn média szerint a nők legalább egy része kapcsolatban állt a terrorszervezettel.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »