Hazaszállították a Gázai övezetből kimenekített lengyelek első csoportját

Varsóba szállította hétfőn a lengyel hadsereg két repülőgépe Egyiptomból a lengyel állampolgárok első, 18 fős csoportját, amelyet előző nap a Gázai övezetből kimenekítettek.

Jacek Goryszewski, a lengyel fegyveres erők műveleti parancsnokságának szóvivője a varsói katonai repülőtéren tartott sajtóértekezletén megerősítette: a hazaszállítottak között gyermekek is vannak.

Újságírói kérdésre Goryszewski elmondta: a hadsereg kész további hazaszállítási feladatok teljesítésére, minden további lépés viszont a lengyel külügyminisztérium és a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) döntésén múlik.

Hírdetés

Andrzej Duda lengyel elnök pénteken közzétett utasításának értelmében a november 10. és 19. közötti időszakra egy 150 fős lengyel katonai kontingenst irányítottak át Egyiptomba. A misszió keretében a Gázai övezetből kimenekített lengyel állampolgárokat szállítják haza katonai gépekkel.

Jaciek Siewiera, a BBN főnöke szombaton megerősítette: a fegyveres konfliktus október 7-i kezdete óta több mint 25 lengyel rekedt a Gázai övezetben, és egyiküket – az Izraelben élő lengyel állampolgárságú történészt, a 75 éves Alexander Danzigot – a Hamász palesztin szélsőséges szervezet túszul ejtette.

Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter hétfőn újságíróknak elmondta: a többi lengyel állampolgár kimenekítése érdekében a lengyel diplomácia kapcsolatban marad Izraellel, Egyiptommal és a Palesztin Nemzeti Hatósággal.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »