Hazánkban is terrorsejtet akart alapítani az al-Kaida (?)

Hazánkban is terrorsejtet akart alapítani az al-Kaida (?)

Egy al-Kaidához köthető bosnyák terroristasejt kísérelt meg a közelmúltban Magyarországra települni – értesült hivatalos forrásból a Blikk. A maroknyi csoportnak konkrét terve volt, hogy hazánkban vessék meg a lábukat, de állítólag nem Magyarországot vették célba. (Legalábbis egyelőre.) Az vonzotta őket, hogy a schengeni határokon belül ellenőrzés nélkül tarthatták volna a kapcsolatot Nyugat-Európában lévő társaikkal.

De így is elég kockázatot jelenthettek volna. Az ilyen sejtek feladata, hogy hamis papírokat szerezzenek az Európába érkező terroristáknak, s fegyverrel is ellássák őket. Továbbá tervük a militáns iszlám terjesztése és újabb terroristasejtek szervezése.

A próbálkozás még idejében a bosnyák hírszerzés tudomására jutott, de ők nem válaszoltak a lap megkeresésére. Emlékezetes, hogy nemrégiben a román titkosszolgálat Szatmárnémetiben leplezett le egy hasonló sejtet, amelynek egy csirkefeldolgozó üzem volt a fedőszerve. A Blikk által megkérdezett szakértők szerint a hazai veszély is valós.

Hírdetés

– Boszniában komoly bázisa van az al-Kaidának, és az Iszlám Államnak is működnek ott sejtjei. Ez azért is aggasztó, mert a bosnyák határ vészesen közel, 200 kilométerre van – mondta Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke, hozzátéve: az ország az iszlám radikalizmus egyik hídfőállása Európa felé.

– Az ottani wahhabita harcosok közül 1-2 ezren már megjárták az Iszlám Államot – szolgált adalékkal Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. – Céljuk olyan alvó sejtek létrehozása, amelyeket éles helyzetben fel lehet használni, de úgy tudjuk, ez nálunk még nem sikerült nekik. A boszniai wahhabiták nem ismerik a magyar nyelvet és kultúrát, ez pedig elengedhetetlen a beépüléshez – mondta Nógrádi György.

Tarjányi Péter szerint az alvó sejtek létrehozásakor a terroristacsoportok igyekeznek olyan fiatalokat bevonni, akik anyaországként tekinthetnek a célországra.

– Olyan embereket keresnek, akik nem tűnnek idegeneknek az adott helyen. Táborokban képzik ki a kiválasztottakat, egy alvó ügynökkel akár 10-15 évre is tervezhetnek – mondta el a biztonságpolitikai szakértő, hozzátéve: a wahhabita iszlám Boszniában élő szélsőségeseivel a magyar terrorelhárítás is komolyan foglalkozik.

(Blikk nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »