Hazánk is célponttá válna, ha követné a lengyel példát

Hazánk is célponttá válna, ha követné a lengyel példát

Hazánk is célponttá válna, ha követné a lengyel példát

Menekültek a lvivi vonatállomáson március 11-én (Fotó: EPA/MYKOLA TYS)

Hírdetés

A Lengyelországtól húsz kilométerre történt rakétatámadás kettős siker oroszoknak, ugyanis amellett, hogy egy fontos katonai támaszpontra tudtak csapást mérni, ez a támadás a fegyverszállító országoknak, így egy Lengyelországnak szóló üzenetként is értelmezhető  – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet kérdésére Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter helyettes ugyanis figyelmeztetett, hogy Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállítmányok elleni támadásokat jogos célpontok elleni támadásnak fogják tekinteni – tette hozzá. 

A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője szerint ez is azt mutatja, hogy Moszkva a fegyverszállítást beleavatkozásként értékeli a háborúba, így ha hazánk követné a lengyel példát közvetetten vagy közvetlenül, de célponttá válna. 

A biztonságpolitikai szakértő jelezte: Lengyelország mérete, geopolitikai helyzete és a történelme is más, ezért ami Varsó számára vállalható és vállalandó kockázat, Budapestnek nem az. Magyarország, ha egy fegyverszállítással beleavatkozna a háborúba, azzal nem segítene Ukrajnának, és a kárpátaljai magyarokat is veszélybe sodorná – mutatott rá. Véleménye szerint azonbana jelenlegi kormány nem fog olyan lépést tenni, ami az ukrán-orosz háborúba való közvetlen beavatkozásként értékelhető.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »