Hazaküldték a mozgósított oroszok felét, nem feleltek meg a követelményeknek

Hazaküldték a mozgósított oroszok felét, nem feleltek meg a követelményeknek

Leváltották posztjáról Jurij Lajkát, az orosz Habarovszki régió katonai biztosát, miután a helyi hatóságok hazaküldték a közelmúltban mozgósított férfiak felét, akik nem feleltek meg a sorozási feltételeknek. Jelentette be Mihail Degtyarev helyi kormányzó hétfőn.

 „Tíz nap alatt több ezer honfitársunk kapott behívót, akik meg is jelentek a katonai biztosoknál. Körülbelül a felét azonban hazaküldtük, mert nem teljesítették a katonai szolgálatra való felvétel feltételeit” – jelentette ki Degtyarev a Telegram közösségi oldalán.

Az orosz Távol-Keleten található közigazgatási terület, Habarovszk régió kormányzója ugyanakkor hozzátette, hogy Lajka elbocsátása nem érinti a Vlagyimir Putyin orosz elnök által kijelölt feladatok teljesítését.

Hírdetés

Sok orosz elégedetlen ugyanis azzal, hogy a katonai hatóságok behívükat küldenek azoknak a férfiaknak, akik nem alkalmasak katonai szolgálatra, vagy nem felelnek meg az úgynevezett részleges mozgósítás kritériumoknak. Csak katonai gyakorlattal vagy katonai szakterülettel rendelkező férfiakat lett volna szabad behívni.

Állítólag azonban diákok és betegek vagy idősek is megkapták a behívót.

A férfiak kaotikus mozgósítása az ukrajnai háborúba fiatal férfiak ezreit késztette arra, hogy elhagyják Oroszországot, ezért, hogy elkerüljék a sorkatonaságot. A mozgósítás kihirdetése óta körülbelül 2000 embert tartóztattak le 30 orosz városban a háborúellenes tüntetések során. Néhányan letartóztatásuk után behívót kaptak, a Kreml szerint nincs ebben semmi törvénytelen – írja a Pravda a Reutersra hivatkozva.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »