Hazaárulók

Miután Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője tegnap hazugnak nevezte a szocialistákat és lehazaárulózta a Jobbikot, érdemes áttekinteni, ki is árulja valójában a saját hazáját. A fideszes kommunikáció az elmúlt bő egy évben a bevándorlást, a menekültkérdést azonosította a hazát leginkább fenyegető veszélyforrással. Hiába épített kerítést a kormány, amellyel sikerrel térítette el megkülönböztetés nélkül a menekültek hömpölygő áradatát más uniós tagállamok felé, a kommunikációs gépezet nem állt le: a több milliárd forintot felemésztő nemzeti konzultációt sokmilliárdos kampánnyal kísért népszavazás követte, majd a voksolás eredménytelensége után jött az alkotmánymódosítási javaslat. Ebbe a menetrendbe rondított bele most Vona Gábor, a Jobbik elnöke, amikor Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott keddi találkozója után azt mondta, csak a letelepedésikötvény-program leállítása esetén szavazza meg az ellenzéki párt a kormány legújabb alkotmánymódosító törvényjavaslatát. Vannak időnként vitáink a Jobbikkal, azonban az ellenzéki pártnak sikerült a kormányzati bevándorlási propaganda Achilles-sarkát tökéletesen eltalálnia.

A kötelező betelepítési kvóta alapján nulla külföldit kellett eddig Magyarországnak befogadnia, azon egyszerű oknál fogva, hogy ilyen szabályozást nem hozott az Európai Unió. Mégis ez állt a kormányzati kommunikációs gépezet célkeresztjében, és erre hivatkozva több mint egy éve „leprás migránsokkal” riogat a köztévé és a kormányközeli újságok. Ezzel szemben a letelepedési kötvénnyel több mint tízezer külföldi szerzett beutazási jogot és tartózkodási engedélyt Magyarországra, mindenféle komolyabb ellenőrzés nélkül.

Hírdetés

A letelepedésikötvény-program tökéletes szimbóluma a Fidesz korrupciós ügyeinek, miután kizárólag offshore cégeken keresztül lehet a kötvényeket lejegyezni, busás, ügyletenként 23-28 millió forintos nyereséggel. A kormánypárt által favorizált offshore cégeknek még kamatot is fizet hazánk, a piacon hozzáférhetőknél négyszer magasabb összegben. Magyar állampapírt ugyanis negyedannyiért lehetne színtiszta piaci körülmények között kibocsátani, mint amennyit az állam jelenleg a letelepedési kötvények után fizet. A külföldiek és az offshore cégek tehát az elmúlt években igen jól jártak. Előbbiek egyszerűen, olcsón és gyorsan jutottak letelepedési engedélyhez, amellyel szabadon mozoghatnak a schengeni övezetben, miközben a kormány által favorizált offshore cégek mesés haszonra tettek szert. Szemben a magyar adófizetőkkel és a hazai költségvetéssel.

A letelepedésikötvény-program megszüntetése azért is zseniális javaslat, mert így a Fidesznek színt kell vallania a számunkra hátrányos üzletről. Ha ugyanis valóban a menekültválság Magyarország legnagyobb problémája, akkor vállalható a Jobbik kínálta alku, amely szerint az alaptörvény módosításához szükséges ellenzéki szavazatokért cserébe szűnjön meg a bevándorlásra egyébként rímelő kötvényprogram. Kósa Lajos azonban tegnap egyértelművé tette, hogy a Fidesz nem a haza érdekeinek mindenkori képviseletében, hanem bizonyos esetekben a saját holdudvarának juttatott százmilliárdos haszon fenntartásában érdekelt. Ezzel azt is elismerte, hogy a pártszövetséget nem lehet megfosztani lételemétől, a közpénzek megdézsmálásától. Azt is világossá tette, hogy a Fidesz a menekültválságot a hatalmának megszilárdítása érdekében lovagolta meg, és esze ágában sincs a szocialisták által bevezetett, politikai korrupcióval kikövezett aranyútról letérni. Hazát árulni – legyen szó pénzért adott letelepedési engedélyről vagy a közpénzek magáncélra fordításáról – továbbra is kifizetődő üzlet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 20.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »