Hazaárulásért feljelentették a volt kémelhárítót

Hazaárulás és állam elleni bűncselekmény feljelentésének elmulasztása miatt tett bejelentést Fővárosi Főügyészségen a feljelentéseiről elhíresült Tényi István, mivel kedden egy – már külföldön élő – volt magyar kémelhárító szakmai ügyeket és állítólagos belső problémákat teregetett ki a közvélemény előtt, adta hírül a PestiSrácok.

Katrein Ferenc 2000-től 2013-ig a Nemzetbiztonsági Hivatalban (NBH) és jogutódjában, az Alkotmányvédelmi Hivatalban (AH) is dolgozott, legmagasabb beosztása műveleti igazgató volt. Állítása szerint 2013-ban önként távozott a szolgálattól, a belügy szerint azonban elküldték. Katrein kedden súlyos kijelentésekkel illette volt cégét az Index hírportálnak adott interjújában. A kémelhárító többek között azt állította, hogy az elhárítást orosz ügyekben politikai szintről “lefojtották”, mint az szavaiból kiderült már a szocialista-liberális kormányok idején.

Hírdetés

Katrein szerint orosz titkosszolgálati offenzíva zajlik az Európai Unió ellen, amelynek része a migránsválság elmélyítése, és annak felhasználása propagandacélokra és befolyásolásra. Arról is beszélt, hogy semmi nem indokolta, hogy évekig nem léptek fel a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) ellen, pedig tudták, hogy a rendőrgyilkossággal gyanúsított Győrkös István vezette hungarista szervezetnek fegyverei vannak és kapcsolatban állnak az orosz katonai titkosszolgálattal, a GRU-val, melynek tagjai rendszeresen részt vettek lőgyakorlatokon az MNA katonai táboraiban. A volt műveleti igazgató szerint a magyar politikai vezetés nem akart konfrontálódni direkt módon Putyinnal. Szóba hozta még a romagyilkosságokat, illetve azt is, mennyire kellett a NATO-s partnerszolgálatoknak magyarázkodni, amikor az ember felettesét azzal gyanúsítják, hogy Moszkvának dolgozik. Itt Katrein a volt NBH vezető, Galambos Lajos ellen kémkedés miatt indult eljárásra gondolt, aminek kapcsán megerősítette azt a sajtóban már megjelent hírt, hogy Galambos lehetővé tette, hogy bolgár kollégáknak álcázott orosz ügynökök poligráfos vizsgálat alá vessenek aktív magyar szolgálati munkatársakat.

Tényi István feljelentést tett

A feljelentéseiről elhíresült belvárosi fideszes, Tényi István szerint a leírtak miatt felmerülhet a hazaárulás és az állam elleni bűncselekmény feljelentésének elmulasztása, illetve felkelthetik a minősített adattal visszaélés vétség gyanúját is, emiatt pedig bejelentést is tett a Fővárosi Főügyészségen. Földi László, az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója a Magyar Időknek már kedden azt nyilatkozta, hogy szerinte Katrein Ferenc hazaárulást követett el az interjúval.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »