Hazaárulás és sajtószabadság: áll a bál Németországban

A sajtószabadság megsértésével vádolják a német államügyészség vezetőjét a német média és politika szereplői. Harald Runge ugyanis vizsgálatot rendelt el egy internetes portál szerkesztői ellen azzal a gyanúval, hogy szigorúan titkos iratokat hoztak nyilvánosságra, és ezzel hazaárulást követtek el.

Heves vitát váltott ki az ügyészségnek a Netzpolitik.org oldal elleni lépése, az ügy a német sajtó legnagyobb botrányára, az 1962-ben kirobbant Spiegel-afférra, illetve annak mélyreható politikai következményére emlékeztet. Akkor a hadsereg teljesítőképességét kétségbe vonó, a magát a leleplező újságírás éllovasának tartó hírmagazint hazaárulással vádoló védelmi miniszter, Franz Josef Strauss (CSU) kénytelen volt lemondani.

Hírdetés

A 2004-ben alakult és az információ szabadságát hirdető Netzpolitik.org kezdettől fogva megkülönböztetett figyelmet szentelt a német titkosszolgálatok munkájának, azok tevékenységét megbízható információk ismeretében világítja át. Ezúttal a köztársaság belbiztonságáért felelős alkotmányvédő hivatal (BfV) aktáira támaszkodva hozta nyilvánosságra azt, hogy a szervezet „titkos ügyosztály” felállításán dolgozik az ország internethálózatának átfogó ellenőrzésére. Az információ a BfV szolgálati rendszeréből származott, a speciális részleg összetételét taglaló aktákon látható volt a „szigorúan bizalmas” pecsét. Az így szerzett értesülések késztették a főállamügyészt arra, hogy hazaárulásnak minősítse az oldal eljárását, és vizsgálatot kezdeményezzen ellenük. Döntése tiltakozási hullámot keltett az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási botrányára érzékeny politikusok körében. A szociáldemokrata SPD, a Zöldek, a szociális Baloldal, a liberális FDP kritikusai az ügyet a sajtószabadság elleni akcióként tálalták, és a főügyész lemondását követelték. Harald Range mellett viszont kiállt az alkotmányvédő hivatalt irányító Hans-Georg Maassen, akitől az eljáráshoz vezető feljelentés származott. – A szélsőséges csoportok és a terrorizmus elleni harcban szükséges, hogy jogi úton védelmezzük a bizalmas és titkos iratokat – hangoztatta a BfV vezetője. A főügyész a bírálatok hatására egyelőre szünetelteti az oldal elleni nyomozást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »