Havi kétmilliót kap a Hunguard ügyvédje

Havi kétmilliót kap a Hunguard ügyvédje

A múzeumi negyed előkészítésében is részt vesz a Hunguard Kft. jogi képviseletét ellátó Karafiát Ügyvédi Iroda. A Baán László által jegyzett megbízási szerződés megerősíti a lapunk által korábban tárgyalt jelenséget, miszerint a kormányzati kapcsolatairól hírhedtté vált Hunguard egy Rogán Antal és Habony Árpád által fenntartott gazdasági hálózatba tartozik.

Havonta mintegy kétmillió forintért látja el a Liget-projekt jogi képviseletét a Hunguard-ügyből ismert Karafiát Ügyvédi Iroda – derül ki az Átlátszó.hu honlapjáról letölthető dokumentumból. A 2013. október elsején kötött szerződés szerint a Szépművészeti Múzeum képviseletében Baán László, a Városligetbe tervezett Múzeumi negyed megvalósításáért felelős kormánybiztos bízta meg az irodát. Nem világos, hogy az összköltségét tekintve kétszázmilliárd forintos beruházás 2014 és 2020 közötti, teljes időszaka alatt megkapja-e a havi kétmillió forintot a cég. A szerződésből annyi derül ki, hogy Baán eddig tízmillió forint kifizetését hagyta jóvá. A cég jogi tanácsadási és képviseleti feladatokat lát el, az iroda a beruházás több területén komoly befolyásra tett szert, több döntésben részt vesz.

Rogán és Habony

A szerződés újabb összefüggést tár fel a Rogán Antal és Habony Árpád nevével fémjelzett érdekcsoport szerkezetéről. Megírtuk, hogy az évek óta kormányzati hátszéllel gyarapodó informatikai céget, a Hunguard Kft.-t a Karafiát Ügyvédi Iroda képviseli. A Hunguard vezetése pedig nemcsak Rogánnal, de a Fidesz titokzatos kommunikációs tanácsadójával is jól bejáratott kapcsolatot ápol. A cég gazdasági ügyeiért felelős vezetője, Szűcs Ákos 2010-ben a Habony rokonainak tulajdonában lévő Club Tihany Zrt. vezérigazgatója volt. A Karafiát Ügyvédi Iroda felbukkanása a Liget-projektben ezért nem meglepő, mert Baán László köztudottan kiváló viszonyt ápol Habony Árpáddal. Ezt pedig nemcsak az támasztja alá, hogy a Szépművészeti igazgatójának köszönhetően Habony 2007-ben a múzeum aulájában tarthatta meg az esküvőjét. Idén februárban az intézetet fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Balog Zoltán megrótta Baánt, amiért több, nagy értékű festményt adott kölcsön egy Habonyhoz köthető cégnek, a Brand Lab Kft.-nek.

Karafiát keményen akciózik

A Karafiát Ügyvédi Iroda a korábban Rogán Antal által vezetett V. kerületben volt különösen aktív. Az interneten elérhető dokumentumok arra utalnak, hogy a cég számos megbízást kapott Belváros-Lipótváros önkormányzatától, és különösen ingatlanelidegenítési ügyekben vett részt. Figyelemre méltó egy tavaly készült képviselő-testületi jegyzőkönyv, amiben az iroda arra kap megbízást, hogy a Deák Ferenc tér hármas szám alatti, több mint 112,5 millió forintra becsült ingatlan elidegenítésében vegyen részt. Az elővásárlási jogra a bérlő, a Dr. Sándor Ügyvédi Iroda volt jogosult, amely a jegyzőkönyv szerint mindössze 78,8 millió forintért hozzájutott a belváros szívében lévő, 237 négyzetméteres ingatlanhoz. A Karafiáttal együttműködő Dr. Sándor Ügyvédi Irodáról korábban a VS.hu közölt cikket. E szerint egy külsős ügyvéd készíti elő a kerület közbeszerzéseit, és számos ingatlanügyben is részt vesz. Azt írták, hogy az ügyvédi iroda több olyan ügyben is segédkezett a kerületnek, amelyek miatt nyomozások folynak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 17.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »