Havi hétszázezer mindenkinek alanyi jogon?

Havi hétszázezer mindenkinek alanyi jogon?

Havi hétszázezer forintnak megfelelő frankot kaphatnak alanyi jogon a svájciak, ha a többség igennel szavaz a garantált alapjövedelem bevezetéséről szóló vasárnapi népszavazáson. A kormány ellenzi a kezdeményezést, mert az szerinte jelentős kárt okozna a gazdaságnak.

Ön mit tenne, ha alanyi jogon járna a jövedelme? – olvasható Genf egyik főterén. Svájcban vasárnap tartanak népszavazást arról, hogy a kormány mindenkinek fizessen-e 700 ezer forintnak megfelelő frankot havonta. Cserébe a szociális juttatásokat és segélyeket eltörölnék. A garantált alapjövedelem ötletét a felmérések szerint a svájciak negyven százaléka támogatja.

„Minden ember akar dolgozni, ez igaz a mi generációnkra is. Sok esetben azonban azt látjuk, hogy az emberek olyan munkát végeznek, amilyet valójában nem akarnak. Úgy gondolom, a garantált alapjövedelem segítene úgy átalakítani a munkaerőpiacot, hogy az emberek olyan foglalkozást választhassanak, amilyet szeretnének” – mondja Che Wagner, az alapjövedelem melletti kampány szóvivője.

Hírdetés

A svájci kormány ellenzi az ötletet. Szerinte visszavetné a svájci gazdaságot, mivel 25 millió frankos lyukat ütne a költségvetésen, amelyet új adókkal, megszorításokkal kellene betömni. „Nagy összegről beszélünk, amely nem ösztönözni fogja az embereket a munkára, a pénzügyi függetlenség elérésére, hanem arra motiválja őket, hogy semmit ne csináljanak. Szerintem ez ellentétes az értékeinkkel és a társadalom egységével” – véli Nathalie Fontanet, a kezdeményezést ellenző Liberális Párt tagja.

A döntés a nép kezében van. Ha a svájciak többsége igennel szavaz, és a kantonok is rábólintanak, a kormány kénytelen lesz bevezetni a változtatást. A garantált alapjövedelem ötlete más európai országokban is felmerült. Finnországban jövőre indul egy kísérleti program több ezer ember részvételével, akiknek évi majdnem kilencezer eurót utal majd át a kormány.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »