Havi 860 millió forintnyi étel megy kukába a kamionra ugráló bevándorlók miatt

Havi 860 millió forintnyi étel megy kukába a kamionra ugráló bevándorlók miatt

Több mint 860 millió forint értékű élelmiszer megy kárba Calais-nál a kamionba bemászó bevándorlók miatt – írja az automotor.hu. 

A hatóságok becslése szerint mintegy 3000 bevándorló él abban a táborban, amely a La Manche csatorna partján fekvő Calais-i kikötőhöz vezető út mellett található. A migránsok minden eszközzel megpróbálnak Franciaországból Nagy-Britanniába jutni. Leginkább azért, mert jóval többen beszélnek közülük angolul, mint franciául, és jobb szociális ellátásban is bíznak. 

Valószínűleg az embercsempészektől kapják azt a remek és életszerű tippet, hogy nem kell mást tenniük, mint Calais-nál bemászni egy kamionba, ami majd szépen átviszi őket az ígéret földjére. Többségük persze pár méternél tovább nem jut el, az pedig igazán ritka kivételnek számít, ha ezzel a faék egyszerűségű módszerrel valaki tényleg átjut a csatorna túlpartjára. A hatóságok már jól ismerik ezt a trükköt, és szigorúan ellenőrzik a kamionokat. A sofőröknek sincs könnyű dolguk, hiszen, ha bevándorlókat találnak a teherautójukban, őket büntetik meg. A raktér feltörését azonban nem nagyon tudják megakadályozni, sokan ki sem mernek szállni, mert félnek a feszítővasakkal felszerelt, mindenre elszánt, elkeseredett tömegtől. 

Szerdán egy hasonlóan járt magyar kamionról készült felvétel járta be a világhálót

Hírdetés

Viszont, ha egy élelmiszert szállító leplombált kamion rakterébe valaki bemegy, pláne, ha hozzá is nyúl az szállítmányhoz (ami nem ritka, mert a bevándorlók előszeretettel lop is a rakományból), akkor gyakran az egész áru megy a levesbe. A szigorú uniós előírások miatt ilyenkor fertőtleníteni kellene, de erre a romlandó dolgok, különösen a zöldségek és gyümölcsök esetén nincs lehetőség.  

A brit teherszállító cégeket tömörítő Freight Transport Association becslése szerint 

havi 2 millió font, azaz 863 millió Ft értékben kell kidobni élelmiszert.

Az év eleje óta már 10 millió fontnyi árut került így kukába. 

A harmadik világbeli állapotokra emlékeztető jeleneteket sok fuvarozó válallat megunta már., Így inkább a hosszabb, de biztonságosabb utat választják Hollandián keresztül. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »