Hátrányból fordítva jutott elődöntőbe Franciaország (Férfi kézilabda, Európa-bajnokság)

Hátrányból fordítva jutott elődöntőbe Franciaország (Férfi  kézilabda,  Európa-bajnokság)

Az olimpiai címvédő Franciaország elődöntőbe jutott a magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságon, miután szerdán óriási csatában 30–29-re győzött a világbajnok Dánia ellen a középdöntő negyedik, utolsó fordulójában a budapesti MVM Dome-ban.

A skandináv csapat jobban kezdte a mérkőzést (3–0), a francia együttes pedig a 6. percben időkérésre kényszerült. Támadásban némileg rendezte sorait Franciaország, egy gólra felzárkózott (10–9), viszont védekezésben továbbra sem remekelt, Vincent Gerard húsz percen keresztül egy lövést sem védett, érkezett is Wesley Pardin a kapuba, aki összehozta az első francia hárítást. A dán válogatott az első félidőben az egy­aránt hatszor eredményes Niclas Kirkelökke és Jacob Holm vezetésével elől is hatékonyabbak voltak, azonban a különbséget a védekezdés jelentette (17–12).

A fordulást követően a dán gólvonalon már Niklas Landin mutatott be egymást követően két bravúrt, miközben a francia védekezésből fontos láncszem esett ki a záró negyedórára azzal, hogy Ludovic Fabregas megkapta harmadik kétperces kiállítását. Ennek ellenére fokozatosan zárkózott a francia gárda, a kapuba visszaállt Gerard kulcspillanatokban védett, így az utolsó négy percen belül egyenlített az olimpiai bajnok (28–28), amely másfél perccel a dudaszó előtt vezetett először. A hektikus hajrát jobban bírta idegekkel a francia együttes, míg a játékrész derekán öt góllal is vezető dánok kissé dekoncentrálttá váltak. A kiélezett találkozót úgy nyerte meg Franciaország, hogy Gerard négy, Pardin egy lövést védett, szemben Möller nyolc és Landin hat hárításával.

Hírdetés

Svédország is elődöntőbe jutott, miután kedden szintén hátrányból fordítva 24–23-ra diadalmaskodott Norvégia felett a középdöntő negyedik, utolsó fordulójában Pozsonyban. A világbajnoki ezüstérmes svédeknek csak a győzelem jelentett elődöntőbe jutást, az előző kontinenstornán bronzérmes norvégoknak a döntetlen is megfelelt volna.

Az első negyedórában három kiállítás is sújtotta a norvégokat, ennek ellenére vezettek (5–4). Mindkét oldalon remek volt a védekezés és a kapusteljesítmény, ezért a megszokottnál kevesebb gól született. Miután a norvég hálóőr, Kristian Saeveraas is betalált, a svéd csapat időt kért, majd létszámfölényes támadásokkal próbálkozott, viszont a folytatásban sem boldogult ellenfele rendkívül felkészült, összeszedett védekezésével, így a szünetben hátrányban volt (14–9).

Jelentősen javult a svédek védekezése a második félidő elején, a csereként beállt Peter Johannesson bravúrosan védett, tíz perc alatt csupán egy gólt kapott. Csapata minden norvég találatra kettővel válaszolt, ám hiába zárkózott fel (18–17), ellenfele egy kiváló szériával ismét ellépett. Az 55. percben úgy tűnt, nem lesz izgalmas a hajrá, ám a norvégok statikus támadásait, hibáit és figyelmetlenségeit kihasználva Svédország egyenlített. Az utolsó perc döntetlenről kezdődött, 15 másodperccel a vége előtt Valter Chrintz büntetőből betalált, a túloldalon viszont Sander Sagosen a keresztléc fölé bombázott, így a svédek győztek.

Végeredmény: * I. csoport (Budapest): 1. (és elődöntős) Franciaország 8 pont, 2. (és elődöntős) Dánia 8, 3. Izland 6, 4. Horvátország 3 (124–136), 5. Hollandia 3 (137–156), 6. Montenegró 2 * II. csoport (Pozsony): 1. Spanyolország 8 pont, 2. Svédország 8, 3. Norvégia 6, 4. Németország 4, 5. Oroszország 3, 6. Lengyelország 1. A mai program: * elődöntő: Spanyolország–Dánia (19 óra), Franciaország–Svédország (21.30 óra) * az 5. helyért: Izland–Norvégia (16.30 óra). A mérkőzéseket a Digi Sport élőben közvetíti.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »