Hátborzongató orosz légifelvételek Homszból

Miközben a szír kormányerők Aleppó ostromára készülnek, döbbenetes drónvideó jelent meg a letarolt Homszról. A felvétel olyan, mintha az apokalipszis után készült volna.

A legfrissebb, szerdai hírek szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök erői két város elfoglalásával elvágták az utolsó utánpótlási útvonalat is Aleppó felé. A hadművelet azt sejteti, hogy a szíriai kormányerők hamarosan megkezdhetik a szíriai felkelés központjának számító város ostromát.

A kormánybarát média azt jelentette, hogy a hadsereg és a Hezbollah egységei két olyan síita várost értek el, amelyek Aleppótól északra fekszenek, és amelyek a felkelők ostromgyűrűjében voltak eddig. A hadműveletet orosz légicsapások támogatják.

Az ellenzéki médiaszervezetek ugyanakkor cáfolták a kormányzat állítását, bár azt elismerték, hogy súlyos harcok folynak a térségben. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (Syrian Observatory for Human Rights) jelentése szerint az Al-Nuszra Front 750 harcost vezényelt a térségbe. (Az Al-Nuszra, más néven Dzsabhat an-Nuszra, az Al-kaidához köthető szervezet, 2012-ben alakult meg a szír polgárháború idején.)

Alighogy elkezdték a béketárgyalást, máris jegelték az egészet

Hírdetés

Laurent Fabius franica külügyminiszter sietett elítélni a kormányerők offenzíváját, brutálisnak nevezve azt, mint amelynek célja Aleppó „megfojtása”. John Kriby, az amerikai külügy szóvivője szerdán szintén bírálta az orosz légicsapásokat és az offenzívát, amelyek szerinte ahhoz vezettek, hogy a Genfben folyó béketárgyalásokat az ENSZ különleges megbízottja, alig hogy azok szerdán elkezdődtek, három hétre befagyasztotta.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azonban a nyugati tiltakozásokra reagálva hitet tett amellett, hogy a légicsapások mindaddig folytatódni fognak, amíg „le nem győzzük az ISIS és a Dzsabhat an-Nuszra terrorszervezeteket.”

Orosz drónvideó Homszból

Mindeközben megdöbbentő drónfelvétel látott napvilágot a szíriai Homsz városáról, amely felett 2014-ben sikerült a kormányerőknek visszaszerezni az ellenőrzést, miután a felkelők egy egyezség értelmében evakuálták az évek óta ostrom alatt álló települést.

Az említett videofelvétel készítésének időpontja nem ismert, csupán az, hogy a Russia Works nevű cég készítette, amelynek operatőre, Alexander Pusin drónvideókat közlő Youtube csatornát működtet, és aki több hasonló felvételt is közzétett már a háború dúlta Szíráról.

A New York Times a felvételt úgy kommentálta, hogy az egy posztapokaliptikus videojáték jeleneteit idézi.

Csakhogy Homsz, legalábbis az ott élőknek, nem virtuális élmény, és nagyon is valóság.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »