Hatástalan az Egyesült Államok új rakétavédelmi rendszere

Hatástalan az Egyesült Államok új rakétavédelmi rendszere

Az adófizetők 2.200.000.000 dollárjába került az USA újonnan kifejlesztett nagy teljesítményű radarja, mely kipróbálása kicsit sem hozta meg a várt eredményeket.
A katonai fejlesztés nem csak elherdálta az adófizetők pénzét, de tátong egy hatalmas lyuk a nemzet védelmi rendszerén, írja a The Los Angeles Times.
A tengeri telepítésű X-Sáv Radart, a Pentagon megbízására tervezték és fejlesztették, azzal a céllal, hogy alapja legyen az amerikai rakétavédelmi rendszernek.

Kiderült, hogy teljesen hatástalan, számolt be róla vasárnap a Los Angeles Times.

Ha Észak-Korea elindít egy rakétatámadást, a tengeri telepítésű X-Sáv Radarnak – röviden SBX- észre kellene venni a bejövő rakétákat, követni őket az űrben, és rá kellene vezetnie a rakéta-elfogó technikát, hogy elpusztítsák őket.

A radar erőteljesen érzékeli a távoli objektumokat, a látótere viszont olyan keskeny, hogy semmi haszna nincs egy rakétatámadás ellen.

Az SBX-nek már 2005-re régen hadrendbe kellett volna állnia, ehelyett óriás uszályban egy éve használhatatlanul lebeg a pearl harbori katonai kikötő vízén.

Hírdetés

Az amerikai rakétavédelmi ügynökség több 10 milliárd dollárt költött a hatástalan programokra az elmúlt években, írja az újság.

Legalább három másik projekt kimenetele lett sikertelen. Köztük van az Airborne Laser rakétamegsemmisítő rendszer, melynek költsége 5 milliárd dollár felett van.

Fotó: AP  / Ronen Zilberman ©

magyartudat.com

No visits yet


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »