Határzárás: Az osztrákok nem engedik át a magyar munkavállalókat

Határzárás: Az osztrákok nem engedik át a magyar munkavállalókat

A Soproni-hegység lábánál elterülő, egyébként nyugodt Ágfalván izzik a levegő. A települést az ausztriai Somfalvával összekötő határátkelőt ugyanis autóval március 31-e óta hétköznapokon nem használhatják sem 5 és 8 óra, sem 16 és 19 óra között az ingázók. Így akár ötven kilométeres kerülőre is kényszerülhetnek naponta, akik Ausztriába járnak dolgozni. Ágfalván és Somfalván is kérdezősködtünk, kiderült, hogy az osztrákok is támadják a polgármestert a döntés miatt, sőt aláírásgyűjtésbe is kezdtek.

A probléma néhány éve kezdődött, amikor a 2011-ben átadott, EU-s támogatásból elkészült, 1,8 kilométer hosszú, négy méter széles, egysávos utat egyre többen kezdték arra használni Ágfalva és Somfalva között, hogy lerövidítsék a munkába járás idejét Magyarországról Ausztriába. Az út eredeti célja az volt, hogy elősegítse a két település közti kulturális és társadalmi kapcsolatok újjászületését, lehetővé tegye a gyalogos és biciklis közlekedést. Ám mára olyan forgalomnövekedés következett be, amelyet sem a két település, sem az út nem bír, a padkák megsüllyedtek, az út szélei töredeznek.

Hírdetés

Rettenetes zaj és őrült tempó

Somfalva csütörtök kora délután szinte teljesen kihalt, a temetőben két idős, de láthatóan jó erőben lévő asszony rendezgeti nagy gonddal a sírokat. Kérdésünkre elmondják, hogy rettenetesen zajos a reggeli és délutáni forgalom, szinte nem is lehet kinyitni az ablakot. Őket leginkább az zavarja, hogy az autók túl gyorsan közlekednek, ami balesetveszélyes, éppen ezért örülnek az új szabálynak, mely előírja, hogy 5 és 8, illetve 16 és 19 óra között nem használhatják az utat az ingázók. Sőt, úgy vélik, jobb volna, ha a mostaninál is nagyobb időintervallumot adnának meg, akár egész napra is kiterjesztenék a korlátozást. Ők egyébként mindketten biciklivel járnak, így a szabad mozgásban őket nem akadályozzák.

A faluban egy középkorú férfi, Günter egészen más véleményen van, szerinte egyáltalán nem szabadna korlátozni a gépkocsi-közlekedést a két település között. Úgy véli, összességében rossz döntést hozott a polgármester, hiszen ha már egyszer megnyitottak egy határt, az átjárást nem kellene semmilyen módon tiltani. Az ideális megoldás egy elkerülő út építése lenne, ez azonban rengeteg pénzbe kerülne, és évekig tartana az elkészülte. Azt is megfontolandónak tartja, hogy legalább a helyi lakosoknak engedélyezzék az autós határátkelést, mert a mostani döntés túlságosan drasztikus.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »