Határvita és orosz befolyás a Balkánon, viccelődő szocialisták itthon

Határvita és orosz befolyás a Balkánon, viccelődő szocialisták itthon

Mihez kezd Putyin Szerbiával? No és az MSZP önmagával? Kérdések sora, amelyekre ma választ is kaphatunk! Mutatjuk, mire figyeljen kedden.

Egy évtized hosszú idő, az utóbbi tíz évben sok minden megváltozott. Az idén például kicsi esély volt rá, hogy Vlagyimir Putyint választja meg a Time magazin az év emberének, holott napra pontosan tíz évvel ezelőtt az orosz vezető vitte el a díjat. Az amerikai hetilap évtizedek óta ítéli oda az év embere címet, mi, magyarok legszívesebben arra emlékezhetünk, hogy 1956-ban a magyar forradalmárok érdemelték ki. Persze voltak vitatott döntések is, például amikor Adolf Hitler, majd Joszif Sztálin lett az év embere. Az idén a MeToo-kampányt indító és abban megnyilvánuló szexuáliszaklatás-áldozatok érdemelték ki a címet.

A Time egyébként rendszeresen megjegyzi, hogy az év embere minősítés nem kitüntetés, olyanok kapják, akik érdemben befolyásolják a világot. Tíz évvel ezelőtt azzal indokolták a döntésüket, hogy Putyin ugyan nem demokrata, de a rend és a stabilitás híve, akinek a szabadságjogoknál is fontosabb a stabil Oroszország. A lap szerkesztői szerint neki köszönhető, hogy Oroszország összeszedte magát, és újra világhatalmi tényező lett.

Putyin azóta még egyértelműbben megmutatta, hogy nem enged az orosz geopolitikai érdekekből. Ennek egyébként ma is tanújelét adja, amikor Aleksandar Vucic szerb államfővel találkozik Moszkvában. A szerbek továbbra is a nagy szláv testvérként tekintenek Oroszországra, és baráti szándékaikat többféle módon is kifejezésre juttatják. Például úgy, hogy orosz nagyvállalatoknak adják el potom pénzért a kulcsfontosságú szerb cégeket, vagy úgy, hogy kijelentik, nem kívánnak belépni a NATO kötelékébe. Az egyre gyarapodó fegyverbeszerzéseiket is Oroszországgal bonyolítják le.

http://mno.hu/

A Balkán egyáltalán nem közömbös a világ nagyhatalmai számára. Az Európai Unió már jelen van a térségben, mint ahogy pénzügyi támogatásain keresztül az iszlám országok érdekei is egyre nagyobb teret nyernek Boszniában. Szerbia pedig kétségkívül Oroszországhoz húz, habár az EU felé kacsingat. Arról nem lehetnek pontos információink, hogy Putyin és Vucic miről tárgyal, és miben egyezik meg, de a mai találkozók közül ez befolyásolja leginkább a régiónk sorsát. Sajnos a Balkánon soha nem lehetünk abban biztosak, hogy ami egy probléma megoldásának tűnik, az nem egy még nagyobb krízis nyitó epizódja-e.

http://mno.hu/

Hírdetés

http://mno.hu/

Még a térség két éltanulója, Szlovénia és Horvátország sem tud dűlőre jutni a tengeri határok tekintetében. És ezen valószínűleg az sem változtat, hogy Miro Cerar szlovén kormányfő ma hivatalos útra érkezik Zágrábba, ahol Andrej Plenkovic horvát kormányfővel tárgyal. A Pirani-öböl Horvátország és Szlovénia határán fekszik. A két ország Jugoszlávia 1991-es felbomlása óta vitázik azon, hogy kié a környék. A szárazföldön egy folyó a határ, a tengerről viszont 26 éve nem tudnak megállapodni. A hágai Nemzetközi Bíróság nemrég úgy döntött, hogy a szárazföldi határ tengeri meghosszabbítása lehetne a választóvonal, de ezt Horvátország nem fogadja el. A dolog érdekessége az, hogy a békés határrendezés a két ország EU-csatlakozásának egyik feltétele volt.


http://mno.hu/

December 19-e szomorú évforduló. Pontosan egy évvel ezelőtt Anis Amri tunéziai menedékkérő megölt egy lengyel kamionsofőrt, majd annak járművével belehajtott a német főváros karácsonyi vásárán sétálgató tömegbe. A támadásban összesen tizenketten haltak meg, a kamionsofőrön kívül még 11-en a vásár látogatói közül, többtucatnyian pedig – köztük egy magyar állampolgár – megsérültek. A helyszínről elmenekülő Amrit végül négy nappal később, 23-án ölte meg egy olasz rendőr egy Milánóhoz közeli vasútállomáson. A tragédiáról és az eltelt egy év tanulságairól a mai Magyar Nemzetben olvashatnak.

Itthon a kampány jegyében telik a nap. Hadd ne soroljam fel, hány helyszínen győzködik a pártok a választókat. Illetve egy szocialista rendezvényt mégis kiemelnék a kínálatból. Annyira idétlen és annyira jellemző, hogy nincs szívem megfosztani az olvasót ettől a gyöngyszemtől. Az MSZP Nyíregyházán tart sajtótájékoztatót „Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke – akit az MSZP vezetése közös baloldali miniszterelnök-jelöltnek ajánl – és Csabai Lászlóné Szabolcs megyei alelnök, volt nyíregyházi polgármester részvételével”. Kitalálják, milyen alkalomhoz illő címet adtak az eseménynek a vicces kedvű szocialisták? Igen, azt: Jön a Karácsony. Még hogy Orbán az egyetlen magyar politikus, aki tudja, hogyan kell bizalmat ébreszteni a választókban!

Végül egy jó hír. A MÁV Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. ma sajtótájékoztatót tart a kiskörei Tisza-híd felújításáról. Aki soha nem kelt még át ezen az ipartörténeti műremeken, annak azt ajánlom, minél előbb pótolja az elmaradást. Vagy legalább olvassa el, mit ír róla Gazda Albert.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »