Határozatképtelen lett a rendkívüli parlamenti ülés, de azért megérte elmenni, hogy esküvel szentesítsék a nagy balliberális összeborulást

Határozatképtelen lett a rendkívüli parlamenti ülés, de azért megérte elmenni, hogy esküvel szentesítsék a nagy balliberális összeborulást

Az ellenzék kezdeményezésére tartott volna ma rendkívüli ülést a parlament, de az ülés rövid és határozatképtelen lett, mivel a Fidesz–KDNP előre bejelentette távolmaradását. Így nem lehetett elfogadni a napirendet, tehát csak a napirend előtti felszólalások hangozhattak el – írja az Index.

Gyurcsányista politikus javaslatát akarták elfogadni

A házelnök azután hívta össze a rendkívüli ülést, hogy azt valamennyi frakcióval rendelkező ellenzéki párt, a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd, valamint független képviselők is kezdeményezték.

Az ülés tervezett napirendjén – az interpellációs blokk mellett – egyetlen határozati javaslat szerepelt, amelyet egy ellenzéki képviselő nyújtott be.

Arató Gergely, a DK képviselője ebben annak megállapítását kéri az Országgyűléstől, hogy tavaly december 12-én szabálytalanul zajlott a szavazás az ülésteremben, továbbá december 16-17-én jogtalanul léptek fel az ellenzéki képviselőkkel szemben a köztelevízió székházánál tartott tüntetéseken.

A javaslat vitájáig azonban el sem juttak, mivel a Fidesz korábban közölte, nem asszisztál az "ellenzék képmutató színjátékához".

"Rendkívüli képmutató, hogy azok az ellenzéki pártok és politikusok kezdeményeznek most rendkívüli parlamenti ülést, akik erőszakosan akarták megakadályozni az Országgyűlés legutóbbi ülését" – fogalmazott Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója, aki szerint ellenzékiek az MTVA székházában pedig "ócska, hamis színjátékot" adtak elő, de lebuktatták őket a bekapcsolva hagyott mobiltelefonok.

A holotúléő-leszármazott Jakab megint a "nép nevében" beszél

A jobbikos Jakab Péter napirend előtti felszólalásával kezdődött az ülés. Arról is beszélt, hogy "ma mindenki Soros-bérenc, csak még nem tudja, de majd a közmédia bemondja". Ezért volt "kutya kötelességük" az elenzéki képviselőknek ez ellen fellépni.

A nép felébredt, december 12-én felébredt, és beleüvölti a sok éves csendbe, hogy elég volt!

Hírdetés

Eddig a jobbikosok egyedül vitték a zászlót, de egyedül tovább nem megy. Jakab országos sztrájkot sürgetett: "barátaim, söpörjük el ezt a rendszert!".

Szabó Tímea szelfibottal vezényelte a ballib kórust

A Párbeszéd frakcióvezetője., Szabó Tímea egy szelfibotot tartva olvasta fel az ellenzék öt pontját. A teljes ellenzék felállva szavalta vele kórusban.

Kivonult a fél ellenzék

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője következett volna, de az MSZP és a Párbeszéd képviselői felálltak a helyükről és kivonultak. A DK-sok szintén elhagyták az üléstermet.

Gyorsan véget is ér az ülés

A bent lévő képviselők a napirendről szavaztak: 27 igen és 1 tartózkodó szavazat érkezett, ami persze azt jelenti, hogy nem határozatképes az ülés. Így Latorcai János levezető elnök be is zárta az ülést.

Végre megvan a nagy összefogás, esküt is tettek rá

Hiba volt, hogy az áprilisi választások előtt nem jött létre az az ellenzéki összefogás, ami most végre a rabszolgatörvény kapcsán kialakulni látszik, mondta az ülésteremből kivonuló szocialisták elnöke. Tóth Bertalan szerint minden parlamenti és parlamenten kívüli eszközt igénybe fognak venni a harchoz és az ellenálláshoz, amely már nemcsak a túlóratörvényről, hanem a független igazságszolgáltatásról, sajtószabadságról, az egészségügy és az oktatás helyzetéről szól.

Most már nem játsszuk el a Fidesz szabályai szerint látszatdemokráciát.

Az érvénytelen ülés – amelyet a Fidesz bojkottja ellehetetlenített – arra alkalmas volt, hogy felolvassák az öt pontot, és esküt tegyenek az ellenállás folytatására. Tóth szerint ehhez viszont fontos a valódi összefogás megteremtése, és reméli, hogy ez összejön az önkormányzati választásra.

Ami a sztrájkokat illeti, az a szakszervezetek szervezkedésén múlik, de az ellenzéki pártok mindenben támogatják őket.

Az összeborulók a Parlament lépcsőjén is együtt szavaltak

Tóth Bertalan MSZP-elnök azt mondta, közösen tesznek fogadalmat. Az ellenzékiek újra elszavalták kórusban a parlamentben elhangzott követeléseiket.

Tóth Bertalan mindenkit tüntetni hív szombat délután 14 órára, a Hősök terére, ahol ígérete szerint összellenzéki tüntetés lesz a szakszervezetekkel kiegészülve.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »