Határkerülések Felső-Háromszéken

Határkerülések  Felső-Háromszéken

Húsvétra készülődik a világ kereszténysége és az ünnepnek van egy régi időkbe visszanyúló hagyománya is: több helyen ilyenkor határkerülést tartanak, idén többek között Kézdialmáson és Lemhényben, illetve Gelencén is.

A határkerülés hagyománya a legélénkebben és leghosszabb ideje Kézdialmáson és Lemhényben él, e két település közösen szokta megszervezni a látványos rendezvényt.

Hírdetés

Kézdialmáson vasárnap reggel fél nyolckor szentmisén vesznek részt a határkerülők, majd útnak indulnak Lemhénybe, ahová tíz óra körül érkeznek. Felsőlemhényből indulva több helyen – elsősorban a határkereszteknél – megállnak, és mindkét település fő szervezője elmondja Jézus feltámadásával kapcsolatos beszédét, a hívek imádkoznak és Isten közbenjárását kérik egy terményben gazdag esztendő érdekében. A két település egyesült csapata ezt követően Kézdialmás felé veszi az irányt, ahová vélhetően fél 12–12 körül érkeznek meg, a kikerülés idén is a hagyományos lófuttatással ér véget.

Gelencén már korábban megkezdték a húsvétra való készülődést, egyebek mellett egy objektív okok miatt kisebbre sikeredett hagyományos termékvásárt is szerveztek – tudtuk meg Ilyés Botond polgármestertől. „Próbáljuk a húsvéti ünnepkört hagyományossá tenni, így virágvasárnap volt a húsvéti vásár, megtartjuk a húsvéti határkerülést, idén Haralyba megyünk, a dalárda szervezésében. Erre délelőtt kerül sor, este pedig a helyi önkéntes tűzoltó alakulat bált szervez, nagy az érdeklődés, kétszáz személy jelentkezett” – mondotta a polgármester.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »