Hatalmasra duzzadt az új józsefvárosi piac

Hatalmasra duzzadt az új józsefvárosi piac

A józsefvárosi kínai bazár nem veszett el, csak átalakult: új helyén, a Kőbányai út másik oldalán a hivatalosan inkább csak nagykereskedőket kiszolgáló árusok valószínűleg többen vannak, mint mielőtt átüldözték őket az út túloldaláról, a 2014 nyarán bezárt, hírhedt Négy Tigris piacról. Még nagyobb területen kapható szinte minden, a ruhától a lőfegyveren át a kábítószerig.

Olcsó cigi, számla? – a szokásos kérdés fogadott egy hétköznap délelőtt a megújult józsefvárosi piac előtt a Kőbányai út és a Könyves Kálmán körút sarkán. Az út páratlan oldalán évek óta növekszik az árushelyek száma a régi Ganz-gyár közel 50 hektáros ipartelepén. Az előző piac bezárása óta a kereskedők ide települtek át, és rengeteg új kis üzlet nyílt. Számos, döntő részben Ázsia valamely országából ideérkezett kereskedő kínál főként ruházati cikkeket, de persze kis utánakérdezéssel gyakorlatilag bármit lehet itt találni. A hely neve hivatalosan már Eurosquare Bevásárlónegyed. Azt, hogy pontosan hány üzlet lehet a mostani piacon, megtippelni képtelenség, a nyolcadik kerületi önkormányzat sajtóosztályától pedig nem kaptunk erre vonatkozó tájékoztatást, de több árus szerint két- és háromezer között lehet a számuk.

Olcsó cigit és számlát sem kértünk, mielőtt beléptünk az első hangárba. Pizsamaárus, alsóruházati bolt, sapkás, zoknis, bizsus mellett vezet a vásárló útja, a kínálat talán semmit sem változott az évekkel ezelőtti lehetőségekhez képest. A ruhaboltba költözött lottózó azért meglepő látvány, ahogy a parfümöt vásárló három rendőr sem hétköznapi. Az árusok között török, magyar, kelet-ázsiai felváltva tűnik fel. Nem sokat kell sétálni az első kis kínai büféig, amire elővigyázatosságból írhatták ki, hogy „No casino”. Olcsó étkezdéből egyébként megszámlálhatatlanul sok van a területen, tíz gíroszos után untuk meg a számbavételüket, nem véletlen, hogy átható büfészag terjeng mindenhol.

A seriffes műanyag pisztoly és az eredeti

Hírdetés

– Játék pisztolyt árul? – tettük fel az ártatlan kérdést egy alacsony kínai árusnak a farsangi szezon közeledtére gondolva. – Nem. Igazi, valódi pisztoly érdekel esetleg? – kicsit megdöbbentünk, különösen akkor, amikor kiderült, hogy nem hallottuk félre, mert újra rákérdeztünk, és ugyanazt a viszonkérdést kaptuk. Ezt a lehetőséget is visszautasítottuk. Amikor már azt hittük, hogy egyszerűbb lesz valódit venni, mint játékot, jó néhány bódéval arrább az egyik kacatos töröknél azért szerencsére találtunk seriffes műanyag pisztolyt is. Alig 800 forintot fizettünk érte, a blokkot már azelőtt a kezünkbe nyomta, hogy megkaptuk volna a terméket. Bármilyen árut vettünk bárhol a kezünkbe, érdekes módon épp mindegyik akciós volt. Az alsónemű hármasával csak 900, téli sapka 200, a vastag zokni mindössze 250 forint volt a legtöbb helyen.

A piacon az óriási hangárok összeköttetésben állnak egymással, de egyszerűbb az utcán keresztül átmenni az egyikből a másikba. Séta közben újabb „visszautasíthatatlan” ajánlatot kaptunk. Egy magyar fiatalember szólított meg minket, és aziránt érdeklődött, tud-e valamiben segíteni. Kérdeztük, hogy mire gondol, erre ő négyezerért „zöldet” ajánlott, majd szippantott egy nagyot a levegőbe, és a mozdulat mögött rejlő termék piaci árát 17 ezer forintra értékelte. Nem kértünk az ajánlatból, erre barátságtalanul közölte, hogy nincs helye alkunak. Nem is firtattuk tovább, miről lehet szó, sétánk következő állomása pedig már egy a negyed közepén lévő hangár volt. Ezen a környéken minden üzletre kiírták, hogy csak nagykereskedőket szolgálnak ki. Több árus szerint ez önkormányzati rendelet, a kiskereskedés ugyanis tiltott. Azért sikerült három darab konyharuhát vásárolnunk így is. Érdekes módon blokkot is kaptunk, de azt nem láttuk, hogy az online kasszába is beütötte-e az összeget az eladó, vagy sem. Arra a kérdésünkre pedig az adóhatóságtól nem kaptunk választ, hogy szokták-e ellenőrizni ezt a negyedet.
A Kőbányai út menti külső épületek üzleteiben egyébként hivatalosan szintén nem szolgálnak ki bárkit, van, aki itt is csak nagykereskedőket fogad. Olyan üzletet is láttunk, ahol minimum 10 ezer forintért kell vásárolni. A belső hangárokban több még kiadatlan üzlethelyiséget találtunk, közvetlenül a parkoló hatalmas fekete Mercedesek, Audik és BMW-k mellett. Folyamatosan épülnek az újabbak is. A forgalomra nem lehet panaszuk az árusoknak, hét végén pedig értelemszerűen még több az érdeklődő, pláne hogy a boltok nagy része nyitva tart vasárnap is.

Vettünk még jelmeznek való parókát, kínai fűszerkeveréket is, de nem tudtunk ellenállni az olcsó kötött téli sapkának sem, blokkot pedig mindenhol kaptunk, noha nem kértünk. Ahogy visszafelé menet a Könyves Kálmán körút sarkán még mindig kapható olcsó cigiből sem. Addigra a férfi kínálata figyelemre méltóan bővült: szívesen adott volna nyelvvizsga-, de akár érettségi-bizonyítványt is, ha akarjuk.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 01. 18.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »