Hatalmasat égett Matolcsy György bizottsági meghallgatásán

Az MNB elnöke, Matolcsy György látványosan elvérzett az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt, miután semmilyen elfogadható magyarázatot nem tudott adni a jegybank nagy értékű kastély és műkincsvásárlásaira – mondta Volner János, a jobbik alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

A feltett kérdésekre és szakmai kifogásokra Matolcsy György vagy nem reagált, vagy pedig megkerülte a válaszadást és teljesen másról kezdett el beszélni – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: az MNB által létrehozott Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány úgy költ el hatalmas pénzeket, hogy abba az államnak, mint a jegybank tulajdonosának semmilyen beleszólása sincsen.  A kormány által megalkotott jegybanktörvénynek köszönhetően Matolcsy György kény-kedvére van bízva az, hogy több száz milliárd forintot mire fordít az alapítvány. Ebből finanszírozzák többek között a kastély és műkincs vásárlásokat is.

Hírdetés

Voner János kitért továbbá arra is, hogy míg a kormány pénzhiányra hivatkozva utasította el a férfiak 40 év munkaviszony után történő nyugdíjazásának lehetőségét, addig Matolcsy György több száz milliárd forintot költhet el a saját céljaira.

A növekedés hitelprogrammal kapcsolatban sem adott érdemi válaszokat

A radikális ellenzéki politikus szerint a jegybank elnöke a növekedési hitelprogrammal kapcsolatba feltett kérdésire sem tudott érdemi válaszokat adni. Matolcsy György nem adott magyarázatot arra, hogy a növekedési hitelprogram keretében kiosztott 701 milliárd forintból új hitel formájában miért jutott csak mindösszesen 18 milliárd forint a tíz főnél kevesebb létszámot foglalkoztató vállalkozásához.

Ebből látható, hogy nem a magyar gazdaság érdekét szolgálta a hitelprogram, hanem elsősorban az itt megtelepedett külföldi cégeknek és kormányközeli vállalkozásoknak kedvezett – vélekedett Volner János. Majd hozzátette: A jegybank elnöke leszerepelt a gazdasági bizottság meghallgatásán, látványosan megbukott a Fidesz gazdaságpolitikájával együtt. Ebből a kormányfőnek és Matolcsy Györgynek is le kellene vonnia a megfelelő következtetéseket.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »