Hatalmas whiskey-forradalom közeleg

Hatalmas whiskey-forradalom közeleg

Két amerikai kutató a fejébe vette, hogy alapjaiban változtatja meg a whiskey-piacot.

Amerikai szakemberek egy speciális kukoricatörzs kifejlesztésén dolgoznak, amely alapjaiban változtatná meg a whiskey kedvelőinek világát. Seth Murray, a texasi A&M Egyetem vezető kukoricatermesztője és Rob Arnold professzor olyan növényt hoznának létre, amelyből ha whiskey-t készítenek, akkor az italból különféle ízeket lehetne kiérezni.

Csakúgy mint ahogyan a különböző szőlőfajták meghatározzák a kaliforniai Napa-völgyben, a Bordeaux-ban vagy éppen a Délnyugat-Franciaországban készült borok ízét

– számolt be a Reuters, hozzátéve, hogy ha a szakemberek projektje sikeresnek bizonyul, termékük akár már a következő évtized közepéig kereskedelmi forgalomba kerülhet.

Ennek elérésére Arnold és Murray a legjobb úton halad, miután eddig mintegy ötven tesztterméket sikerült kifejleszteniük. A következő néhány hónapban több ezer genetikailag módosítatlan vetőmagot telepítenek egy kereskedelmi gazdaságban, amivel jelentősen felgyorsíthatják termelésüket.

Hírdetés

Összességében a tervek igencsak nagyszabásúak, Frank Cole­man, a washingtoni székhelyű Distilled Spirits Council alelnöke azonban óvatosságra intett a projekttel kapcsolatban.

Szerinte a szakemberek munkája jelzi ugyan, hogy a desztillált szeszes italok iparágában jelentős innovációk zajlanak, de még nem tartanak ott, hogy alapjaiban forgassák fel az ágazatot. Murray és Arnold mindenesetre kitartóan próbálkozik terve végrehajtásával, Latin- és Észak-Amerikából származó kukoricafajtákat ötvöznek, és néhány gyártó már meg is próbált ezekből whiskey-t készíteni.

Amerikában ráadásul a projekt sikere hatalmas hegyeket mozgathatna meg, az Egyesült Államok ugyanis a világ egyik legnagyobb whiskey-fogyasztó nemzetének számít.

Az országban csak 2017-ben több mint 23 millió 9 literes hordónyi italt értékesítettek, a gyártók összesen 3,4 milliárd dolláros bevételre tettek szert.

A legnépszerűbb amerikai whiskey-fajta a bourbon, amelyet gabonából készítenek és tölgyfa hordókban érlelnek.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »