Hatalmas volt a káosz Nagy-Britannia kapujánál

Hatalmas volt a káosz Nagy-Britannia kapujánál

Szakszervezeti sztrájkot használtak ki azok az illegális bevándorlók, akik kamionra mászva próbáltak bejutni Nagy-Britanniába.

Újraindult a vasúti közlekedés szerda reggel a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagútban – olvasható a Eurostar szuperexpresszeket közlekedtető cég honlapján, egy nappal azután, hogy a MyFerryLink francia komptársaság munkatársainak sztrájkja miatt felfüggesztették a vonatközlekedést. A tiltakozók megrongálták a síneket, a vágányok egy részét továbbra is javítják.

A közel kétszáz tiltakozó kedden mintegy hat órára eltorlaszolta a franciaországi Calais kikötőjét és a Csatorna-alagutat. A síneken a tüntetők gumikat égettek, ezért kellett felfüggeszteni a vonatközlekedését. A tiltakozók először az A16-os autópályát foglalták el, leültek a sávokba, hatalmas dugókat okozva. Ott is autógumikat égettek, amíg a rendőrség be nem avatkozott. Amikor a rendőrök megpróbáltak az alagút bejáratát szabaddá tenni, az összecsapásban két tüntető könnyebben megsérült, őket kórházba szállították.

Hírdetés

Így égtek az autógumik Fotó: PHILIPPE HUGUEN / Europress/AFP Az illegális bevándorlók kihasználták a káoszt

A brit Daily Telegraph arról számolt be, hogy illegális bevándorlók próbáltak fel- és bemászni a sztrájk miatt vesztegelő kamionokba. A módszer nem új, mi is beszámoltunk már róla korábban – a helyzet annyira komoly, hogy a francia hatóságok azt tanácsolják, ha már száz kilométerre megközelítették a kikötőt, onnantól ne álljanak meg a gépjárművel.

Az elkeseredetten próbálkozó menekültek túlereje ellenére a biztonságiak megakadályozták a Nagy-Britanniába való illegális bejutást. Erre egyébként Calais-nál egyes számítások szerint akár háromezren is várhatnak.

A lap szerint a Calais-nál történtekről David Cameron brit miniszterelnök szót ejt a csütörtöki uniós csúcson is. A kormányfő szóvivője közölte: Cameron szeretné feltartóztatni a menekültáradatot, ehhez viszont „átfogó megközelítésre” lesz szükség az Európai Unió részéről.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »