Hatalmas üvöltözésbe torkollott az ORÖ-közgyűlés

Hatalmas üvöltözésbe torkollott az ORÖ-közgyűlés

A Híd a munka világába programban vásárolt ingatlanjait ajánlja fel az Országos Roma Önkormányzat, hogy csökkentse 1,6 milliárd forintos tartozását – közölte lapunkkal a szervezet elnöke. Balogh János szerint ugyanakkor nem igaz, hogy fizetési felszólítást küldött volna nekik az Emmi. Tegnap közben ismét botrányba fulladt és félbeszakadt a szervezet közgyűlése, ahol többek között éppen a nemrég megválasztott elnököt készültek leváltani.

Lázár János kancelláriaminiszter sem gondolhatta komolyan, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) április 30-ig kifizeti azt az 1,6 milliárd forintot, amit a Híd a munka világába program után követel vissza az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Ezt válaszolta tegnap lapunk kérdésére az ORÖ elnöke, akit egyebek közt a roma szervezet adósságainak rendezéséről kérdeztünk. Balogh János közölte, folyamatos tárgyalásokat folytatnak a minisztériummal a felzárkóztatási programban elköltött pénzek visszafizetéséről. Mint mondta, a szervezetnek számos nagy értékű ingatlanja van, amit már fel is ajánlottak a kormányzatnak, hogy értékbecslés után eladják őket, s csökkenjen a tartozás. A februárban megválasztott elnök szerint a programban vásárolt ingatlanok értéke eléri a 8-900 millió forintot, de az ingóságokat, bútorokat és informatikai eszközöket is értékesítenék. Ugyanakkor nem világos, hogy Balogh János mire alapozza a becslését, ugyanis az ingatlanokra és az eszközökre mindössze 350 millió forintot költöttek a program során. Ráadásul az Emmi vizsgálata is kitért arra, hogy a vásárolt irodák többsége használhatatlan állapotban van.

Az elnök úgy véli, az a fontos, hogy van fizetési hajlandósága az önkormányzatnak, ugyanakkor tagadta, hogy fizetési felszólítást kaptak volna a humántárcától. Mindez azért érdekes, mert a minisztérium a Népszava megkeresésére azt közölte, hogy felszólításuk alapján április végéig kell fizetnie a szervezetnek, s ugyanerről beszélt Lázár János is.

Hírdetés

Tegnap egyébként rendkívüli közgyűlést tartottak az ORÖ-ben, ám az határozatképtelenség miatt néhány perc alatt véget ér. Az esemény napirendjén szerepelt volna Balogh János elnöknek, valamint a szervezet gazdasági vezetőjének és hivatali vezetőjének a visszahívása is. A közgyűlés hatalmas üvöltözésbe torkollott, számos roma politikus pedig kijelentette, azért nem jöttek el a képviselők, mert megfenyegették őket. Hegedüs István, az ORÖ korábbi elnöke az ülés berekesztése után tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a jelenlegi vezetés nem vett komolyan csaknem húsz képviselőt, akik nem csupán azt akarták megvitatni, mit tett hivatali ideje alatt a két hónapja megválasztott elnök, de azt is, van-e lehetőség egyezségre a Híd a munka világába program keretében felvett 1,6 milliárd forintról. Hozzátette: ekkora összeget az ORÖ nem tud visszafizetni. Lakatos Oszkár képviselő közölte, azt tervezik, hogy a közgyűlés önfeloszlatását kezdeményezik, mert a jelenlegi körülmények között nincsen értelme a tevékenységüknek.

A közgyűlés után az ORÖ jelenlegi elnöksége bejelentette, hogy büntetőfeljelentést tesz a korábbi elnök, Hegedüs István és több vezetőtársa ellen, mert a szervezet belső vizsgálata megállapította, hogy Hegedüs vezetése alatt az önkormányzat súlyosan jogsértően működött.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 22.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »