Hatalmas szélturbina omlott össze Svédországban

Hatalmas szélturbina omlott össze Svédországban

Ne maradjon le az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekről! Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja. (x) 

Az elmúlt évben ugyanakkor történtek olyan balesetek, melyek rossz fényt vethetnek a szerkezetre. A Vestas bejelentette: átmenetileg leállította nagyjából 150 darab V150-es turbinájának működését – számol be a Recharge. A vállalat átfogó vizsgálatot folytatott annak a szerkezetnek az ügyében, amely tavaly év végén Svédországban omlott össze. Az eredmények alapján a baleset hátterében egy lapáthiba állt. Az eset 2020 novemberében történt az Aldermyrberget szélfarmon. A vizsgálat szerint az egyik beszállítónál olyan hibát vétettek, amely gyengeséget idézett elő a lapát és foglalata illesztésében.

Hírdetés

Az egyik lapát emiatt kilazult, a torony instabillá vált, végül pedig összeomlott. Mivel a probléma több másik turbinát is érinthet, a dán szélenergia-óriásnál úgy döntöttek, hogy több szerkezetüket is ideiglenesen leállítják. A cég most azon dolgozik, hogy minél előbb biztonságosan üzembe helyezhesse a szélturbinákat, az ügyfelekkel pedig folyamatosan egyeztetnek a javítás vagy a csere lehetőségeiről.

A Vestas szerint más típusoknál nem alakulhat ki hasonló hiba, a problémának pedig nincs köze két másik, tavalyi V150-es balesethez – 2020-ban az Egyesült Államokban és Ausztráliában is összeomlott már egy-egy turbina. Az aldermyrbergeti eset során senki sem sérült meg, a szerkezet a szélfarm teljes üzembe helyezésekor dőlt össze.

Az 1945-ben alapított Vestas 2003-ban olvadt össze a dán NEG Micon szélturbina-gyártóval. Azóta a vállalat egyre jelentősebb eredményeket ér el, erőművei többek között Dániában, Németországban, Hollandiában, Indiában, Olaszországban, Romániában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban is megtalálhatóak. A kifejezetten erős, 4,2 megawattos V150 komoly sikereket hozott a cégnek az utóbbi években, világszerte több ezer ügyfél érkezett a Vestashoz. 2020 közepéig több mint 10 gigawattnyi megrendelést kapott a vállalat.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »