Hatalmas port kavart Bukarestben a Laura Kövesi ellen beindult ügyészségi nyomozás

Hatalmas port kavart Bukarestben a Laura Kövesi ellen beindult ügyészségi nyomozás

Alaposan felkavarta a belpolitikai életet a bejelentés, miszerint gyanúsítottként idézték be a bírák és ügyészek törvénytelenségeinek kivizsgálására létrehozott ügyészségi főosztályra Laura Codruţa Kövesit, a DNA volt főügyészét.
A román ellenzék a kormány politikai bosszújáról beszél, a kormányoldal viszont az ügy átpolitizálásától óv annak kapcsán, hogy hivatali visszaélés, kenőpénz elfogadása és hamis tanúzás gyanúja miatt beidézték a bírák és ügyészek által elkövetett törvénysértések kivizsgálására létrehozott főosztályra Laura Codruţa Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) tavaly leváltott vezetőjét, aki eséllyel pályázik az európai ügyészség főügyészi tisztségére is.

Mint arról beszámoltunk, Kövesi maga közölte az Európa FM rádióval, hogy szerdán este egy rendőr kézbesítette otthonában az idézést, éppen akkor, amikor arra készül, hogy február 26-án Brüsszelben az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában (LIBE) ismertesse terveit arra az esetre, ha őt választanák ki a tisztségre. Kövesi szerint az eljárás célja az európai főügyésszé történő kinevezésének a megakadályozása.

Az Európai Bizottság csütörtökön közölte: figyelemmel követi a három jelölttel kapcsolatos fejleményeket, különös tekintettel Kövesire.

Hírdetés

A DNA volt vezetőjének ügyészségi idézése jelentős felháborodást váltott ki az ellenzéki oldalon. Klaus Johannis államfő maximális korrektséget és gyors eljárást kért a Kövesi ügyében eljáró ügyészségtől, és leszögezte: azt nem szabad politikai eszközként felhasználni a közvádlók megfélemlítésére. Emlékeztetett: ő maga eleve ellenezte az intézmény létrehozását, akárcsak egyes nemzetközi intézmények, mivel szerintük nincs garancia arra, hogy a politikumtól függetlenül tud működni. Az elnök felszólította a kormányoldalt, hogy ne veszélyeztesse az igazságszolgáltatás függetlenségét és a korrupcióellenes harcot.

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint felháborító, ami történt, és úgy véli, az eljárást politikai alapon rendelték el. Dacian Cioloş volt technokrata kormányfő, a PLUS elnöke szerint az akció Kövesi lejáratását célozza, és „jellemző a jelenlegi hatalomra”. Úgy véli, az igazságügyi visszaélések kivizsgálására létrehozott ügyészségi főosztály azt bizonyítja, hogy kiépültek azok a mechanizmusok, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a hatalom a saját érdekeinek rendelje alá az igazságszolgáltatást.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna szerint „gazemberség” történt, amelyre Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke adott utasítást, mivel a „büntetőügyes” kormányzat minden áron meg akarja akadályozni Kövesi európai főügyésszé való kinevezését, az ügyészségi főosztályt pedig azért hozták létre, hogy kiiktassák a számukra kellemetlen ügyészeket. Barna csütörtökön az USR–PLUS szövetség nevében felszólította az államfőt: írjon ki népszavazást az igazságszolgáltatásról, amelynek kérdése az: egyetértenek-e a polgárok azzal, hogy jogerősen elítélt személyek ne tölthessenek be választott tisztséget?

Lia Olguţa Vasilescu volt PSD-s munkaügyi miniszter szerint viszont Kövesi most arra panaszkodik, hogy „a jogállam zaklatja”, amikor éppen az európai főügyészi kinevezéséért kampányol, miközben a DNA korábban számos politikust éppen a kampányidőszakban gyanúsított meg. A PSD közleményében leszögezte: hagyni kell, hogy az igazságszolgáltatás tegye a dolgát. Egyben felszólította az ellenzéket, hogy ne politizálja át az ügyet. A párt szerint a PSD–ALDE kormánytöbbség által elfogadott igazságügyi reform szavatolja Kövesi számára, hogy tiszteletben tartják a jogait, az ügybe nem avatkoznak be a titkosszolgálatok, ha pedig vádat emelnek ellene, korrekt, törvényesen létrehozott bírói tanácsok által levezetett eljárásban lesz része.

Keményebben fogalmazott az ügy kapcsán az egyik szociáldemokrata törvényhozó. „Laura Codruţa Kövesinek holnaptól kezdve nagyon nehéz lesz az élete” – jelentette ki csütörtökön Cătălin Rădulescu, a PSD képviselője. A DNA tevékenységét rendszeresen bíráló Rădulescu azt mondta, a korrupcióellenes ügyészség volt vezetőjének „sok meglepetésben lesz része azok részéről, akik valamilyen módon együtt dolgoztak vele, és zsarolás nyomására rengeteg aljasságot kellett állítaniuk”. A honatya szerint hamarosan „elkezdődik Kövesi vád alá helyezése, és minden ellene felhozott vádra felelnie kell majd”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »