Hatalmas pofont kapott a hatalom a szurkolóktól

Hatalmas pofont kapott a hatalom a szurkolóktól

A Videoton és a Fradi szurkolói közös szurkolást hirdettek a szombati rangadóra. A vezetők minden eszközt bevetettek, hogy ezt megakadályozzák, de belebuktak. Az utóbbi évek egyik legjobb hangulatú meccse kerekedett belőle.    

Korábban megírtuk: a székesfehérvári Red Blue Devils és a mérkőzéseket továbbra is bojkottáló fradisták a hét elején bejelentették: közösen, egymás mellől fogják buzdítani csapatukat a hétvégi Videoton-Ferencváros rangadón. Az okokról korábbi cikkünkben olvashat, röviden összefoglalva a történet: a drukkereknek köszönhetően az MLSZ és a Fidesz meghátrált, és eltörölte a szurkolói kártyát, ami a fanatikusok bűnözőként történő kezelésének jelképe volt. Egyetlen csapat azonban továbbra is ragaszkodik hozzá: a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor által elnökölt Ferencváros, ahol még vénaszkenneres azonosításon is át kell esniük azoknak, akik a helyszínen buzdítanák csapatukat.

Az új rendszer azonban megteremtette a lehetőséget a szurkolóknak, hogy bizonyítsanak. Míg a vendégszektorba csak a „szkenneresek” válthattak jegyet, addig a hazai oldalra bárki. Ezt tették a meccsektől bő egy éve távol maradó fradisták is, mindezt úgy, hogy megegyeztek a fehérváriakkal: egymás mellől közösen fognak szurkolni.

Mindez annyira szúrta a futballvezetők szemét, hogy minden követ megmozgattak ennek megakadályozására. Lezárták az online jegyértékesítést, és közleményt adtak ki, melyben jelezték, nem fogják hagyni, hogy fradisták jussanak be a hazai oldalra. Mikor portálunk megkérdezte a Videoton sajtófőnökét, hogy mégis hogy próbálják megakadályozni, hogy érvényes jeggyel rendelkező magyar állampolgárok lépjenek a stadionba, nemes egyszerűséggel rávágta: nem hajlandó erről nyilatkozni.

A helyszínen aztán kiderült a válasz: mivel a sporttörvény értelmében csak névre szóló belépőt lehet vásárolni, melyhez meg kell adni a születési dátumot és helyet is, a biztonságiak nem engedték be a stadionba azokat, akiknek születési helyként Budapest volt megadva. Még egyszer: hiába vett valaki belépőjegyet, adta meg adatait, ha Budapesten született, nem engedték be a rendezvényre. 2015-ben, Európa közepén. Így esett meg, hogy több budapesti születésű Vidi-drukker nem, míg több vidéken született fradista átjutott a belépőkapun.

http:https://youtu.be/fqGolux52hE

A szurkolók persze fel voltak készülve a helyzetre: előre meghívták a helyszínre a sajtó képviselőit és több emberjogi aktivistát, hogy dokumentálják az egyértelmű jogtiprásokat. Végül a rendezők is belátták: ebbe a sztoriba csúnyán belebuktak, így végül beengedtek mindenkit – igaz, ekkor már negyed órája ment a meccs.

És a slusszpoén csak most jön: amint a stadionba jutottak, elképesztő hangulatot varázsoltak a lelátóra. Balhénak nyoma sem lehetett, a két tábor megegyezett, így folyamatosan felváltva csendült fel 1-2 Fradi- és Videoton-nóta.

Hírdetés

http:https://youtu.be/udD9OXOaZUU

A meccset közvetítő köztévé riportere egy ideig próbálta elhallgatni az eseményeket, de mikor a helyzet egyértelművé vált, 1-2 mondat erejéig ismertette a történet egy részét.

A mérkőzést végül a Ferencváros nyerte 3-1-re, az idő közben emberhátrányba kerülő, és továbbra is gyengén teljesítő Videoton ellen. Ami azonban talán ennél is fontosabb: a hatalom egy újabb pofont kapott a szurkolóktól, akik mögött immár ott áll a jog, a média egy része, és szinte mindenki számára nyilvánvalóan: az igazság is.

Jól jellemezték a helyzetet a mérkőzés után történtek: a Fradi-játékosok, akiknek a Nemzeti Sport információi szerint is ki van adva, hogy nem beszélhetnek a Kubatov által üldözött szurkolókról, a lefújás után tanácstalanul ácsorogtak a pályán, hogy meg merjék-e köszönni a buzdítást. Végül megtapsolták a Fradi-tábort, de igazán közel nem merészkedtek, nehogy elnöki dorgálásban legyen részük.

http:https://youtu.be/nHWakzDvZq0

A szurkolók egy nagy csatát nyertek meg, ám Kubatov Gábor makacssága még hosszú háború képét vetíti előre. Az azonban bizonyos, hogy a Fradi-elnök médiahaknija, mely során próbálta kezelhetetlen bűnözők hordájaként beállítani az általa néhány éve még egekig magasztalt, most már gyűlölt szurkolótábort, újfent hiteltelenné vált, hiszen épp az egyik legnagyobb rivális mellett, bármiféle balhé nélkül biztatták csapatukat. Mehet is a fejvakarás a klubházban, hogy mi legyen erre a kommunikációs válaszcsapás.

Csak nehogy gyomorfekély legyen a vége.

képek: https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/11855858_5090…

http://www.rbd.ultras.hu/uj/galeriak/465/012_CHPX7192.jpg

http://www.rbd.ultras.hu/uj/galeriak/465/009_CHPX7163.jpg


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »