Hatalmas összeget fizetett ki a svéd migrációs hivatal az életkor-botrányban

Hatalmas összeget fizetett ki a svéd migrációs hivatal az életkor-botrányban

Svédországban szeptember elsejéig csaknem 6 milliárd svéd korona vizsgálati költséget fizetett a migrációs hivatal a menedékkérők valós életkorának a megállapítására – hangzott el az M1 aktuális csatornán.

Az illegális bevándorlók előszeretettel közölnek valótlan adatokat, azért, hogy ne toloncolják ki őket, vagy, hogy több szociális segélyhez jussanak.

Az előnyök miatt hazudnak az életkorral kapcsolatban

2017 tavaszán robbant ki Svédországban az életkor-botrány azokkal a menedékkérőkkel kapcsolatban, akik fiatalkorúnak vallották magukat – mondta Cser Attila, az M1 aktuális csatorna tudósítója.

A svéd migrációs hivatal több mint hétezer esetben kezdett vizsgálatot, augusztus 31-ig pedig kiderült, hogy több mint háromezer esetben vallották magukat fiatalkorúnak a bevándorlók, akiknek 96 százaléka férfi volt – tette hozzá a tudósító.

Az eddig megvizsgáltak 83 százaléka csalt az életkorával kapcsolatban, az előnyök érdekében – hangsúlyozta Cser Attila.

Hírdetés

Megéri fiatalkorú menedékkérőnek lenni

A fiatalkorúnak nyilvánított menedékkérők jobb körülmények között, támogatásokkal bőven ellátva élnek Svédországban és nem is toloncolhatóak ki. A fiatalkorúak tanulási hozzájárulásban és iskolai képzésben részesülnek, tehát „megéri” fiatalkorú menedékkérőnek lenni, nem csak Svédországban, hanem Finnországban, Dániában és Norvégiában is, ahol szintén védik őket a törvények – mondta a tudósító.

Dániában jelenleg több mint 3700 esetet vizsgálnak a hatóságok, ennyi menedékkérőről feltétezik, hogy nem mondtak igazat az életkorukkal kapcsolatban – tette hozzá Cser Attila. Hatalmas összeget, 6 milliárd koronát fizetett ki a svéd migrációs hivatal a koponya-, bölcsességfog- és térdvizsgálatokra – mondta a tudósító.

A skandináv országok még mindig az önkéntes eltávozást helyezik előtérbe, kevés a rendőri előállítás és a kényszer-visszatoloncolás. A menedékkérőkkel kapcsolatban több skandináv ország is szigorított a törvényeken, és annak ellenére kitoloncolják őket, hogy nincsenek kormányközi egyezmények.

A visszatoloncolás azonban költséges, hiszen a kitoloncoló országot terhelik az utaztatással kapcsolatos kiadások – hangzott el az M1 aktuális csatornán.

forrás: M1 / hirado.hu

The post Hatalmas összeget fizetett ki a svéd migrációs hivatal az életkor-botrányban appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »