Hatalmas! Orbán barátja gazdagodik a pénztárgépek és a NAV közötti adatforgalmon

Hatalmas! Orbán barátja gazdagodik a pénztárgépek és a NAV közötti adatforgalmon

Úgy tűnik, hogy akik Orbán Viktor miniszterelnök rokoni, baráti, haveri köreihez tartoznak azok számára semmi nem lehetetlen, azok számára megnyílnak az állami aranybányák kapui – mondta el Apáti István a Jobbik alelnöke szerda délutáni, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus szerint a jéghegy egyik csúcsa a Mobil Adat Kft., mely 2012 decemberében alakult. Ez a dátum önmagában „gyanús”, hiszen a cég létrejöttének dátuma egybeesik az online pénztárgépekkel kapcsolatos rendelet nyilvánosságra kerülésével.

A Mobil Adat Kft. biztosítja a kapcsolatot a NAV és az online pénztárgépek között. A szolgáltatás havidíja 1500 Ft. Mivel a SIM-kártyát be kell forrasztani a készülékbe ezért a pénztárgép megvásárlásával a mobilnetet biztosító távközlési szolgáltató mellett is elkötelezi magát a kereskedő.

A jobbikos országgyűlési képviselő elmondta, hogy a Mobil Adat Kft. 2013-ban csupán 89 millió forintos forgalmat bonyolított le, de 2014-ben ennek az összegnek már majdnem tizenhétszeresét: másfél milliárdosat. Ugyanezen idő alatt a cég adózás utáni nyerésségét sikerült 1,3 millió forintról 226 millió forintra növelni. Így ameddig tavalyelőtt nulla forintot osztalékot fizetett a Mobil Adat Kft, tavaly 200 millió forint került innen az egyértelműen Orbán-kegyencnek nevezhető Garancsi Istvánoz, a cég egyik résztulajdonosához.

Apáti szerint a Mobil Adat Kft. cégtörténete is érdekesen alakult. Elmondta, hogy az alapítás után a kezdeményezés az Orbán Viktor vejéhez tartozó baráti kör egyik tagjától átkerült Garancsi Istvánhoz. Ebben az időben Orbán vejének bátya a NAV informatikai főosztályvezetője volt, akinek egykori főnöke Vágujhelyi István a NAV elnökhelyettes volt. Vágujhelyi sportbarátja pedig Hauser Gábor, a Mobil Adat Kft. másik résztulajdonosa.

Hírdetés

Apáti szerint az állami – esetleg testreszabott – jogalkotás által megteremtett extraigény nélkül a Mobil Adat Kft. nem tudott volna ilyen sikereket elérni. A politikus hozzátette, hogy a Mobil Adat Kft. bevétele ugyan egy szolidabb tétel – a Simicska Lajos, Mészáros Lőrinc vagy Nyerges Zsolt által felhalmozott vagyonokhoz képest – de egy átlagember ekkora keresetre vagy megtakarításra egy teljes élet alatt nem lenne képes. A jobbikos országgyűlési képviselő úgy látja, hogy aki Orbán Viktorral összerúgja a port, annak csillaga leáldozik, de aki rokoni, baráti, haveri köreihez tartozik annak ez hosszabb távon is kifizetődik.

Apáti kifejtette, hogy

lehet mondani azt, hogy papíron minden rendben, de az akkor is érdekes, hogy mindig Orbán Viktorhoz annak mindenféle rendű-rangú ismeretségéhez vezetnek a szálak.

Apáti ezzel utalt Mészáros Lőrinc felcsúti mangalicatelepeire illetve Andy Vajna államilag biztosított kaszinóüzletére, amivel együtt több ezer alkalmazott lett munkanélküli.

A NAV szeptemberben közleményben figyelmeztet arra, hogy amennyiben a kereskedő nem köt olyan szerződést, amellyel biztosítani lehet a pénztárgép és az adóhatóság közötti kommunikációt vagy a szolgáltatás díját nem fizeti meg, úgy mulasztási bírsággal sújtható. Ennek összege 1 millió forintig terjedhet. A SIM modul letiltásra kerülhet, véglegesen, így az online pénztárgép is alkalmatlanná válik az előírásoknak megfelelő használatra. A pénztárgép ismételt használatára csak új AEE-modul megvásárlásával és beszerelésével kerülhet sor, melynek egyszeri költsége az üzemeltetőt terheli.

A Mobil Adat Kft. tehát tényleg egy leleményes bevételi forrást jelenhet a kormány kegyenceinek. Orbán Viktor barátai gazdagodnak, miközben a magyar kiskereskedőket keményen és többszörösen is megbüntetik.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »